Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een nieuw jaar…

redactie

Wanneer dit nummer op de deurmat valt, is het jaar 2010 alweer een heel eind op dreef. De vijfde jaargang van het Tijdschrift voor praktijkondersteuning is van start en de koek is nog lang niet op. Het mooie van praktijkondersteuning is immers dat het een heel flexibele functie is ‘waar je naar behoefte nieuwe projecten aan toe kunt voegen’, om praktijkondersteuner Bora Cvetkovic te citeren, die dit keer in de rubriek ‘De kleur van mijn vak’ staat. Naast nieuwe praktijkondersteunende taken zoals ggz en ouderenzorg, blijft de core business van de meeste praktijkondersteuners diabetes, astma/COPD en CVRM. De redactiecommissie realiseert zich dat maar al te goed.

Wat deden we 2009?

In 2009 vergaderde de redactiecommissie 6 keer. De commissie ontving 40 manuscripten om te beoordelen, waarvan ze er 2 afwees. Eén auteur trok haar artikel terug. Bij 1 artikel vroeg de redactiecommissie om de mening van 2 externe referenten. Van de 40 manuscripten publiceerden we er 28 (70%) in 2009. Van de aangeboden manuscripten waren er 7 beschouwingen en 4 waren onderzoeksartikelen. De rest van het aanbod betrof vooral series als Farmacotherapie (5), Wetenschap in een notendop (6), Communicatietips voor het spreekuur (6), en Buitenlands nieuws (5). We publiceerden in elke aflevering van TPO een redactioneel, een column, een agenda en een aflevering van de series ‘Wetenschap in een notendop’, ‘Communicatietips voor het spreekuur’ en ‘De kleur van mijn vak’. Ook was er elk nummer een goedgevulde journaalrubriek met in totaal 33 journaalstukjes, en de rubriek Lezen/kijken/zoeken met daarin 9 bijdragen. De ‘Blaascasus’ vond vanaf nummer 2 zijn opvolger in ‘Weet je dit?’, een op de praktijkondersteuner toegespitste kennistoets. Een andere nieuwe rubriek in 2009 is Buitenlands nieuws. Het is lastig om aan goede onderzoeksartikelen te komen die geschikt zijn voor ons lezerspubliek. We publiceerden er in 2009 dan ook maar 2. Wel publiceerden we 4 beschouwingen en 2 artikelen in de rubriek Praktisch. De resterende artikelen vielen in de rubrieken Beroepsnieuws (1), Nascholing (1), Intermezzo (1), Congresverslag (2), Interview (2) en Ingezonden (1). Dat brengt het totaal op 110 gepubliceerde bijdragen over 184 redactionele pagina’s. We breidden de redactiecommissie uit met een huisarts: Gré van Gelderen. Daarnaast zetten we in samenwerking met Bohn Stafleu van Loghum een nieuwe website op poten waar niet alleen alle gepubliceerde artikelen gemakkelijk terug te vinden zijn, maar waar lezers ook op deze artikelen kunnen reageren. Verder bevat www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl een vraag- en antwoordrubriek, een agenda, een verklarende woordenlijst en een lijst met handige calculatoren en tools.

Wat doen we in 2010?

Vol vertrouwen gaan wij door met het brengen van interessante, onafhankelijke, evidence based artikelen. We proberen goed uitgevoerd onderzoek dat interessant is voor praktijkondersteuners op een leesbare manier te brengen: als onderzoeksverslag, als beschouwing of in de vorm van ‘Buitenlands nieuws’. We blijven series publiceren, waarvan er sommige dit jaar zullen verdwijnen en nieuwe zullen verschijnen. Zo gaan we dit jaar starten met de serie ‘Praten over seks’. We willen hiermee handvatten reiken aan praktijkondersteuners die te maken hebben met chronisch zieken bij wie de ziekte invloed heeft op hun seksleven. Daarnaast blijven we bezig met het verbeteren en bijschaven van onze website, bijvoorbeeld door nog meer interactief te werken. Elise Bos, een van onze redactiecommissieleden van het eerste uur, gaat de commissie verlaten. Vanaf deze plek willen wij haar heel hartelijk bedanken voor haar waardevolle inbreng vanuit haar werk als coördinator van de opleiding Praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk en leergang Praktijkverpleegkundige in het verpleeghuis bij INHOLLAND Academy Amsterdam. Wij hopen een goede opvolger te vinden. Geïnteresseerden kunnen reageren op de advertentie die verderop in dit blad te vinden is (pagina 23). Kortom: genoeg te doen. We hebben er zin in! Heb je zelf een suggestie voor ons, laat dit weten aan tpo@nhg.org.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 1

Literatuurverwijzingen: