Details
Algemeen
7 november 2025
09.00-16.30
Van der Valk
Hoofdveste 25
3992 DH Houten
🎉 Al meer dan 300 POH’s en PVK’s schreven zich in!
➡️ Meld je aan voor een dag vol inspiratie, praktijkgerichte sessies en waardevolle ontmoetingen.
👉 Bekijk het programma en meld je aan
Let op: het aantal plekken is beperkt – schrijf je tijdig in om zeker te zijn van een plek
Over dit congres
Je wilt je patiënt graag helpen vanuit de nieuwste medische en psychologische inzichten. Maar je wilt als POH ook zelf graag gedreven en fit blijven. Daarom hoor je tijdens het POH-congres van collega-POH’s, artsen en andere deskundigen over onderwerpen waar jij dagelijks mee te maken krijgt.
‘Een afwisselende dag met relevante onderwerpen’ Zo kijken veel van jouw collega’s terug op de afgelopen 3 edities van het POH-congres. En één ding beloven we jou: dit jaar wordt het nog veel leuker! Met deskundige sprekers en nog veel meer!
Een unieke dag uit speciaal voor jou!
Het programma is in samenwerking met NVvPO en V&VN PVK-POH tot stand gekomen

Praktisch
Voor wie?
Het Jaarcongres POH in de praktijk is speciaal voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen.
Twijfel je of je tot de doelgroep behoort? Neem dan contact op met Henriëtte Boven via henriette.boven@bsl.nl. We helpen je graag.
Tarieven
229 | Reguliertarief
129 | Abonneetarief*
*korting voor abonnees/leden van TvPO, V&VN PVK-POH, NVvPO
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 6 punten bij:
- Accreditatie kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals:
- scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek
- scholing Praktijkverpleegkunde
- Accreditatie van NVvPO
Partners en sponsoring
Het programma is in samenwerking met NVvPO en V&VN PVK-POH tot stand gekomen.
Ben je geïnteresseerd om als sponsor aanwezig te zijn bij het Jaarcongres POH in de praktijk neem dan contact op met Gertjan Verhoog, Springer Healthcare, +31 30 638 37 65 of gertjan.verhoog@springer.com
Op meeslepende wijze vertelt Ada Vogelesang, een warmbloedige vrouw uit Amsterdam, hoe ze de zorg voor een huis vol palliatieve patiënten op zich heeft genomen. Ze krijgt hulp van een oude, wijze man die haar gaandeweg de ‘wetten’ van de palliatieve zorg bijbrengt. De voorstelling is een pleidooi voor integere aandacht voor de palliatieve patiënten en hun naasten. De hoofdpersoon zet het vak vol waardigheid neer. Ze leert de rouw zien van de familie, ze voert zingevingsgesprekken met de stervenden, ze ontwaart eigen verdriet achter opgeroepen tranen. Ze toont de transformatie van een onzekere verzorgende naar een zeer liefdevolle, betrokken vrouw die geboren lijkt te zijn voor de palliatieve zorg.
De bikinivisie: jarenlang is gedacht dat vrouwen en mannen gelijk zijn, met uitzondering van de delen onder hun zwemkleding.
Wat zijn nu de vrouwspecifieke verschillen en aandoeningen en wat weten we tot nu toe? Wat is de maatschappelijke impact?
Gezond ouder worden als vrouw zal uitgebreid worden besproken waarbij ook de impact van de overgang en het nut van Hormoontherapie zal worden meegenomen.
Sprekers
Nicoline van de Beek
Mesut Savas
Erica Willems
Vivian Kenter
Suzanne Verheijden
Dr. Merijn van de Laar
Dorenda van Dijken
Femke van Leeuwen
Marjan Hulshof
Eric van de Meent
Mahdi Salih
Sponsoren
Verdiepingsessies
Het obesitasveld ontwikkelt zich de laatste jaren in rap tempo. Er is steeds meer kennis over de verschillende aspecten van obesitas: van onderliggende ‘dikmakende factoren’ tot behandeling en langetermijngevolgen. Daarom is twee jaar geleden een nieuwe Nederlandse richtlijn gepubliceerd, gebaseerd op de meest actuele wetenschappelijke inzichten. In deze workshop neem ik u mee door de richtlijn en krijgt u achtergrondkennis over oorzaken, behandelmogelijkheden en de belangrijkste aanbevelingen voor toepassing in de dagelijkse praktijk.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
• Inzicht in de opbouw en inhoud van de nieuwste Nederlandse richtlijn voor obesitas.
• Kennis van de onderliggende oorzaken van obesitas, gewichtsgerelateerde gezondheidsrisico en de verschillende behandelmogelijkheden, waaronder leefstijlinterventies en gewichtsverlagende medicatie.
• Praktische handvatten om de richtlijn toe te passen in de dagelijkse praktijk.
Ouderenzorg in de huisartsenpraktijk wordt in snel tempo steeds complexer. Om samenhangende en multidisciplinaire zorg te kunnen leveren is een goede samenwerking met het (gehele) netwerk van de oudere van cruciaal belang. Immers de zorg voor de (kwetsbare) oudere vraagt om multidisciplinaire samenwerking; ouderenzorg is netwerkzorg In deze workshop gaan we in op het opbouwen van dit netwerk en jouw rol als POH/PVK.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
1. Deelnemers zijn op de hoogte van de 3 niveau’s van het netwerk rondom de kwetsbare oudere (micro-, meso- en macroniveau)
2. Deelnemers krijgen praktische handvatten om effectief samen te werken binnen de netwerken rondom de kwetsbare oudere.
3. Deelnemers doen inspiratie op om persoonlijk leiderschap te tonen en hun rol te pakken in het bouwen en onderhouden van deze netwerken.
In deze workshop starten we met een korte inleiding over chronische stress. Wat is het precies, en waarom is het belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken met je patiënt?
In een notendop behandelen we de effecten van chronische stress op de verschillende pijlers van het Leefstijlroer. Ook de fysiologische gevolgen van langdurige cortisolproductie komen aan bod: denk aan de impact op eetlust, vetopslag, gewicht, spiermassa, slaap en herstel.
Vervolgens gaan we in op de zichtbare én minder zichtbare signalen van chronische stress — fysiek, cognitief, emotioneel en gedragsmatig. De nadruk in deze workshop ligt op het bespreekbaar maken van stress. Wat maakt een gesprek hierover effectief en betekenisvol? En wat maakt het soms lastig?
De workshop is interactief van opzet. We starten en eindigen met een korte oefening om spanning en stress te reduceren. Je wordt regelmatig uitgenodigd om met een kleine opdracht zelf aan de slag te gaan. Een bedrijfsarts deelt haar beste tips voor samenwerking en signalering. Je ziet een demo op het podium, waarin verschillende gesprekstechnieken aan bod komen om het gesprek met een gestreste patiënt te starten. Daarna ga je hiermee zelf oefenen, samen met collega’s uit de zaal.
We sluiten af met praktische suggesties voor de samenwerking tussen de POH en de bedrijfsarts.
Na deze workshop:
- Heb je een meer holistische kijk op stress en de impact ervan op leefstijl en stofwisseling.
- Heb je handvatten om chronische stress vroegtijdig te signaleren én effectief bespreekbaar te maken met je patiënt.
Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?
Van de professionals die in de gezondheidszorg werken ervaart 22% een verminderde gezondheid. Werk maken van het vergroten van je veerkracht heeft een enorme positieve invloed. Inspiratie, collega’s ontmoeten, een aangename sfeer draagt daaraan bij.
Marjan Hulshof, Trainer, coach, docent en schrijver, Yogica en werkzaam voor de Academie Coaching en Leefstijl en Femke van Leeuwen, bedrijfsarts
Tijdens de workshop leert u gedrag te herkennen, wat is emotioneel gedrag en wat is agressief gedrag. U krijgt inzicht in wat handig is om te doen, meeveren of grenzen aangeven, en tips en trucs om direct toe te passen in de praktijk.
Tevens doet lastig gedrag iets met uw eigen spanning en om uw spanning te dempen doen we een paar korte oefeningen die u inzicht en tools geven om dit te doen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
• U weet het verschil tussen emotioneel en agressief gedrag
• U weet hoe u kan de-escaleren.
• U heeft inzicht en tools voor het dempen van uw eigen spanning in een lastige situatie.
Chronische nierschade is een verzamelbegrip voor een diverse groep patiënten met uiteenlopende onderliggende aandoeningen. Veel voorkomende oorzaken zijn diabetes mellitus en hypertensie. Tegelijkertijd kan chronische nierschade zelf ook leiden tot ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten en (verergering) van hypertensie. In deze workshop krijg je een overzichtelijk kader om chronische nierschade beter te begrijpen. Je leert welke ziektebeelden je kunt tegenkomen, hoe je ze herkent en hoe je adequaat handelt op de spreekuur en bij spoedsituaties.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
• De verschillende oorzaken van nierfalen
• Wanneer is een vraag acuut bij nierschade? Bij wie moet ik dan zijn?
• Hoe is grofweg de behandeling van chronische nierschade
Reviews
Het congres was fantastisch! We werden geïnspireerd door boeiende sprekers, behandelden relevante onderwerpen en kregen waardevolle praktische tips.
De sessies waren inspirerend en leuk gebracht. Ik bleef geboeid luisteren en ging naar huis met nieuwe ideeën.

Afwisselend programma met sprekers die de aandacht goed wisten vast te houden – leerzaam en prettig om naar te luisteren

De onderwerpen waren erg relevant voor mijn dagelijkse werk. De sprekers brachten hun verhaal duidelijk en op een prettige manier
