Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactiecommissie Tijdschrift voor praktijkondersteuning

redactie

Jacolien Potkamp

[[img:205]]
Sinds 2004 werk ik als praktijkondersteuner in huisartsenpraktijk ‘de Hof van Blom’ te Hattem. Astma/COPD-zorg, HVZ-risicomanagement spreekuren en een deel administratie, zoals het schrijven van het jaarverslag zijn onderdeel van mijn takenpakket. Als startende praktijkondersteuner vond ik het lastig om te bepalen waar ik mijn onafhankelijke vakliteratuur vandaan moest halen. TPO bracht daar verandering in. Toen er een oproep voor een nieuwe redactie werd geplaatst in het blad, besloot ik te reageren. Het is belangrijk dat gedegen vakliteratuur gegarandeerd blijft en daar wil ik me voor inzetten.

Charlotte Dorren

[[img:206]]
Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd als verpleegkundige. De laatste vier jaar werk ik als nurse practitioner in een huisartsenpraktijk. Samen met vier huisartsen werk ik aan de frontlinie. Op mijn spreekuur zie ik patiënten met onder andere KNO- en huidklachten en verleen ik zorg aan astma- en COPD-patiënten. Naast directe patiëntenzorg werk ik ook aan protocollering, kleine kwaliteitsprojecten en deskundigheidsbevordering in de praktijk.
TPO is voor mij een nieuwe uitdaging. Het is een mooi vakblad met een gedegen inhoud en een leidraad voor elke praktijkondersteuner. Meedenken over professionalisering en deskundigheidsbevordering doe ik graag en het is tevens een uitgelezen kans om mijn eigen kennis te vergroten en op peil te houden.

Elise Bos

[[img:207]]
Na een carrière als (wijk)verpleegkundige en het mede oprichten van een gezondheidscentrum in Diemen, begon ik in 1982 met mijn onderwijscarrière bij een opleiding voor ziekenverzorgenden in Amsterdam. Vanaf 1985 werkte ik als docent bij de HBOV. Naast lesgeven hield ik me veel bezig met het ontwikkelen van het onderwijs. In 1995 behaalde ik mijn doctoraal Verplegingswetenschappen. In 2001 maakte ik de overstap naar de leergang Praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk bij de hogeschool INHOLLAND en sindsdien werk ik als coördinator van deze opleiding, die uitgegroeid is tot een opleiding die aansluit bij de wensen uit het veld en gebruikmaakt van docenten die deskundig zijn op gebied van de huisartsenzorg.
De functie van praktijkondersteuner is nog nieuw en het deskundigheidsgebied is nog sterk in ontwikkeling. Juist in dit stadium kan een tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren aan de herkenbaarheid en het kennisdomein van deze beroepsgroep. Ik vind het zinvol en persoonlijk een uitdaging om mijn steentje hieraan bij te dragen.

Henk van Weert

[[img:208]]
Ik was twintig jaar werkzaam als huisarts in gezondheidscentrum Gein en als universitair hoofddocent huisartsgeneeskunde in het AMC, beide in Amsterdam. Gein liep voorop bij de ontwikkeling van de POH-functie en de implementatie van programma’s voor chronische zorg. In het AMC deed ik wetenschappelijk onderzoek en gaf les aan medisch studenten en huisartsen in opleiding.
Gedurende die twintig jaar was ik ook auteur van een zestal NHG-standaarden en redactielid van H&W en nascholingstijdschriften. Sinds 1 januari 2008 ben ik hoofdredacteur van H&W en het TPO.

Susan Umans

[[img:209]]
Na mijn journalistieke opleiding (School voor Journalistiek in Tilburg) ben ik terechtgekomen bij de vereniging voor dierenartsen (KNMvD), waar ik (eind)redacteur en coördinator was bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Na ruim tien jaar stapte ik over naar het NHG, waar ik vanaf november 2006 werkzaam ben bij H&W en TPO. Sinds een jaar richt ik mij voornamelijk op TPO. Ik coördineer, plan, schrijf en redigeer en ben dus de ‘spin in het web’.
Ik ben blij dat we met deze eerste ‘echte’ TPO-redactie het blad weer nieuw elan kunnen geven, waarbij de kwaliteit hoog in het vaandel blijft staan.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 3

Literatuurverwijzingen: