Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handig hulpmiddel voor startende praktijkondersteuner

redactie

Het protocol is een hulpmiddel om de inwerkperiode efficiënt, soepel en gestructureerd te laten verlopen aan de hand van vooraf opgestelde criteria. Hierdoor vindt tijdsbesparing plaats bij de betreffende huisarts en ontstaat er duidelijkheid over de werkzaamheden en het leerproces van de startende POH.

Het protocol is vooral een praktische handleiding voor huisarts en POH. Maar voor de begeleiding van stagiaires kan het tevens goed dienst doen. In het protocol staat veel informatie die ook zeker na de inwerkperiode nog erg handig is (vooral de sociale kaart/websites en boeken). Het protocol heeft een algemeen gedeelte en geeft vervolgens voornamelijk informatie over de drie chronische ziekten waar de POH het meest mee te maken heeft: diabetes mellitus, astma/COPD en cardiovasculair risicomanagement (met name hypertensie).
Het protocol beschrijft voorwaarden waaraan de praktijk moet voldoen om de POH goed in te kunnen werken, het bevat een inwerkprogramma voor de eerste weken (zie kader) en het geeft tips voor de startende POH. Verder is er een overzicht van boeken, tijdschriften, websites, foldermateriaal en een schat aan informatie met betrekking tot de sociale kaart.
Het protocol wordt jaarlijks geactualiseerd.
[[tbl:268]]
Na de eerste maand inwerken is het van belang dat het overleg met de mentor liefst dagelijks, maar minimaal wekelijks gehandhaafd blijft in het kader van de continuïteit en het leerproces van de nieuwe POH. De ‘inwerk’ POH blijft zonodig aanspreekpunt.

Meer informatie

Wie interesse heeft in dit inwerkprotocol kan contact opnemen met adviseur Gertruud van Burgsteden van Bureau Raedelijn: gvburgsteden@raedelijn.nl.
Bureau Raedelijn vormt een regionale ondersteuningsstructuur (ROS) voor de eerste lijn Midden Nederland. Zie verder: www.raedelijn.nl.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 3

Literatuurverwijzingen: