Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 931 resultaten )
Verfijn zoekresultatenUitgelicht LESA Zorg voor kwetsbare ouderen
Bied kwetsbare ouderen zorg op maat die aansluit op hun wensen en behoeften. Sta stil bij de afspraken tussen huisarts, praktijkondersteuner, wijkverpleegkundige en oudere in een multidisciplinair overleg. Leg de afspraken vast in een gezamenlijk zorgplan. Dat zijn de aanbevelingen van de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraak (LESA) Zorg voor kwetsbare ouderen, opgesteld door het NHG en de V&VN.
Veel mensen met COPD hebben ook astma
De kenmerken van astma en COPD kunnen elkaar overlappen: het astma-COPD-overlapsyndroom (ACOS). Tot voor kort was er weinig aandacht voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met ACOS. Deze patiënten verdienen betere zorg.
Individuele streefwaarden bij diabetes
Bij ouderen met diabetes doet een lage streefwaarde voor HbA1c of bloeddruk meer kwaad dan goed, zo blijkt uit onderzoek. Bij individuele grenswaarden is 31,8% van de patiënten met diabetes metabool goed gecontroleerd, maar bij standaard streefwaarden is dat slechts 24,8%.
Diabetes en kanker: double trouble?
Het aantal patiënten met diabetes en kanker is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat merken huisartsen en praktijkondersteuners ook. Voor hen is een belangrijke rol weggelegd in het coördineren van de behandeling en de controle van twee of meer chronische ziekten. Dit artikel schetst daarvoor de wetenschappelijke achtergronden.
Probleemgedrag bij dementie
Probleemgedrag bij dementie is een zware belasting voor de persoon zelf, zijn naaste omgeving en de zorgverleners. Door vroeg in te grijpen zijn escalatie van problemen, verlies van welbevinden en onnodige zorgkosten te voorkomen. De praktijkverpleegkundige/-ondersteuner kan hierin een cruciale rol spelen, zowel in het verpleeghuis als in de thuissituatie.
Individuele zorg
Iedere dag zie ik hoe verschillend mensen zijn, dat maakt ons werk zo afwisselend. Niet één mens is identiek aan de ander. Omgevingsfactoren en bijkomende omstandigheden leiden tot verschillen binnen een patiëntengroep. Ook de beleving van ziekte en gezondheid verschilt per persoon.
Antwoorden Kennisquiz (Thema: Ondervoeding)
In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over Ondervoeding.
Lezen/kijken/zoeken
Dit boek heeft een brede doelgroep. Het is bestemd voor professionals in de reguliere en geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de maatschappelijke hulpverlening, en voor studenten in deze sectoren. De auteur geeft aan dat het boek ook relevant is voor leergierige burgers die in hun persoonlijk leven of dat van hun naasten met de beschreven aandoeningen te maken hebben.
Nieuwe inzichten door samenwerking met laaggeletterden
Meer aandacht voor laaggeletterden is van groot belang, zij krijgen niet altijd de zorg die zij nodig hebben. Daarom werken drie huisartsenpraktijken, samenwerkingspartners en laaggeletterde patiënten van 2016 tot 2019 samen in een project, ondersteund door Vilans en Pharos. Het doel is te komen tot effectieve zorg en ondersteuning van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit artikel gaat over hun ervaringen.