Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 913 resultaten )
Verfijn zoekresultatenInvloed van Hervorming Langdurige Zorg
Het beroep van praktijkondersteuners in de huisartsenzorg is volop in ontwikkeling. Daarnaast hebben praktijkondersteuners te maken met veranderd overheidsbeleid bij langdurige zorg. Het NIVEL onderzocht de invloed daarvan. In dit artikel belichten de onderzoekers de ervaren veranderingen en knelpunten in het huidige werk vanuit het perspectief van praktijkondersteuners.
Een andere mindset
Een praktijkondersteuner of -verpleegkundige moet niet alleen over medische vaardigheden beschikken. Ook communicatie- en andere persoonlijke vaardigheden zijn essentieel in het vak. In deze serie vertelt psycholoog Pieternel Dijkstra over deze belangrijke vaardigheden. Dit deel gaat over de manier waarop je denkt oftewel mindset. Die mindset heeft meer invloed dan je denkt.
Voetzorg voor diabetespatiënten in het verpleeghuis
Praktijkverpleegkundigen in het verpleeghuis hebben een belangrijke taak bij verantwoorde diabeteszorg en het organiseren van voetzorg. De meeste cliënten met diabetes hebben een verhoogd risico op voetproblemen. Goede voetzorg is dan ook noodzakelijk. Verpleeghuis Atlant in Apeldoorn/Beekbergen zocht hiervoor samenwerking met een voetencentrum. Praktijkverpleegkundige Agaath Bruin beschrijft haar ervaringen.
Journaal
De huidige richtlijnen adviseren patiënten met acute COPD-exacerbaties vijf tot zeven dagen systemische corticosteroïden te geven, maar vijf dagen orale corticosteroïden is waarschijnlijk genoeg. De auteurs van een Cochrane-review vergeleken kortdurende behandelingen (equivalente dagelijkse doses gedurende drie tot zeven dagen) met langdurende behandelingen (tien tot vijftien dagen) bij acute exacerbaties van COPD.
Een ander perspectief op gezondheid
Als we de zorg blijven organiseren zoals we dat nu doen, moet in 2040 een op de vier mensen in de zorg werken, lees ik in het rapport van de Taskforce De juiste zorg op de juiste plek. Deze Taskforce onderzocht hoe de zorg in Nederland anders kan worden georganiseerd. De club bestaat uit experts van verschillende disciplines en wordt ondersteund door het ministerie van VWS.
Antwoorden Kennisquiz (Thema: Problematisch alcoholgebruik)
In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over Problematisch alcoholgebruik.
Lezen/kijken/zoeken
Dit boek is geschreven voor alle volwassenen die ervoor openstaan om te leren van de wijsheid en ervaringen die ouderen hebben opgedaan in hun leven.
Huidafwijkingen bij diabetes
Huidafwijkingen komen veel voor bij patiënten met diabetes, naar schatting bij 30 tot 50 procent van hen. Dermatoloog Johan Toonstra beschrijft in een drieluik om welke huidafwijkingen het gaat. In het eerste deel behandelde hij diabetische angiopathie en neuropathie. In dit tweede deel komen aan bod: complicaties van de behandeling en andere huidaandoeningen. In het derde deel volgen de resterende huidaandoeningen.
Kleine wijzigingen in stappenplan behandeling DM2
De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2013 is deels herzien. Er zijn kleine wijzigingen in het medicamenteuze stappenplan van de standaard: er is een beperkte indicatie voor DPP-4-remmers en GLP-1-receptoragonisten als gebruik van insuline of intensivering van de insulinebehandeling niet gewenst is. Bovendien is de tekst over het vaststellen van de HbA1c-streefwaarde verduidelijkt.
POH blijft en PVH vult het team aan
Het zag ernaar uit dat de functie POH zou verdwijnen, omdat de voorkeur van de LHV en het NHG uitging naar een praktijkverpleegkundige. Dat zou jammer zijn, want de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen is sterk verbeterd sinds de komst van de praktijkondersteuner. Daarom is nu besloten dat de praktijkondersteuner blijft en dat een nieuwopgeleide praktijkverpleegkundige huisartsenzorg het team op termijn komt versterken.