Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Hou je kennis up-to-date met de toetsvragen van huisarts Wilma Spinnewijn. De vragen zijn geformuleerd als stellingen (ja/nee), de antwoorden staan op de volgende pagina. Heb je een vraag naar aanleiding van de kennistoets? Mail deze naar tpo@nhg.org.

Mevrouw Bremer van 56 jaar oud komt bij de praktijkondersteuner voor een hypertensiecontrole. Zij vertelt dat ze de laatste tijd vaak en veel aandrang heeft om te plassen, ook ’s nachts. Ze kan het wel ophouden en is niet incontinent. Mevrouw Bremer vraagt zich af of het samenhangt met de plaspillen die ze gebruikt (hydrochloorthiazide 12,5 mg). Nadat de praktijkondersteuner een urineweginfectie heeft uitgesloten vertelt ze mevrouw Bremer dat de klachten ook passen bij het overactieve blaassyndroom.

1. Is deze bewering juist?

Mevrouw Malden, 57 jaar, heeft last van ongewild urineverlies. Op thuisarts.nl heeft ze erover gelezen, maar ze heeft nog wat vragen over de theorie van het plassen en dan vooral over de werking van de blaaswandspier (musculus detrusor). De praktijkondersteuner vertelt dat deze spier zich ontspant tijdens het plassen.

2. Is deze informatie juist?

Mevrouw Malden vertelt verder dat ze vindt dat ze vaak moet plassen, gemiddeld wel 7 à 8 keer per etmaal. De praktijkondersteuner antwoordt dat dit een normale frequentie is.

3. Is deze bewering over de frequentie juist?

Om inzicht te krijgen in het type ongewild urineverlies kan een aantal vragen behulpzaam zijn. Geef per vraag (4 en 5) aan of het een goede vraag is om inzicht te krijgen in het type ongewild urineverlies:

4. Gaat het urineverlies gepaard met sterke aandranggevoelens?

5. Doet het plassen pijn en moet u vaak plassen?

De 35-jarige mevrouw Van Wezep is twee maanden geleden bevallen. Ze belt op om een afspraak te maken met de huisarts omdat ze last heeft van ongewild urineverlies sinds deze zwangerschap. Ze vraagt de assistente of ze moet rekenen op een lichamelijk onderzoek door de huisarts. De assistente antwoordt dat een lichamelijk onderzoek in haar geval niet nodig is.

6. Is deze informatie juist?

Tijdens het spreekuurbezoek constateert de huisarts dat bij mevrouw Van Wezep een stressincontinentie is ontstaan ten gevolge van de zwangerschap. Mevrouw Van Wezep vraagt of ze nu moet starten met bekkenbodemspieroefeningen. De huisarts stelt een afwachtend beleid voor tot zes maanden na de bevalling.

7. Is dit beleid correct?

Verder adviseert de huisarts mevrouw Van Wezep om het gebruik van cafeïne (in thee, koffie, cola en energiedrankjes) te minderen.

8. Is dit een correct advies?

Mevrouw Reese, 48 jaar, heeft klachten van urine-incontinentie tijdens het sporten. De huisarts heeft haar een pessarium geadviseerd om de klachten tegen te gaan. Ze ziet er erg tegenop en vraagt de praktijkondersteuner of ze alternatieven weet. De praktijkondersteuner adviseert een tampon in te brengen voor het sporten.

9. Is dit een correct advies?

Mevrouw Kroese is 63 jaar en heeft een urge- incontinentie. De praktijkondersteuner geeft haar het volgende blaastrainingsadvies: probeer de tijd tussen het plassen wekelijks met tien minuten te verlengen.

10. Is dit is een correct advies?

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 4

Literatuurverwijzingen: