Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Hou je kennis up-to-date met de toetsvragen van huisarts Wilma Spinnewijn. De vragen zijn geformuleerd als stellingen (juist/onjuist), de antwoorden staan op de volgende pagina. Heb je een vraag naar aanleiding van de kennistoets? Mail deze naar tpo@nhg.org.

De praktijkondersteuner bespreekt tijdens een diabetescontrole met de heer Herms (56) diens alcoholinname. Hij zegt alleen in het weekend te drinken en dan met name op zaterdagavond als hij uitgaat. Hij drinkt dan gemiddeld acht biertjes. Doordeweeks drinkt hij niet. Meneer Herms komt in aanmerking voor de diagnose ‘binge’-drinken.

Mevrouw Smits, 49 jaar, komt regelmatig bij de praktijkondersteuner in verband met haar hypertensie. Mevrouw Smits heeft een drukke en verantwoordelijke baan. De praktijkondersteuner ziet in het scherm dat ze de laatste tijd ook vaak de huisarts heeft bezocht wegens moeheid, malaise, slecht slapen en maag-darmproblemen. Ze geeft nu aan dat ze ook last heeft van hartkloppingen en transpireren, maar doet dit vervolgens af als overgangsklachten. De praktijkondersteuner meende de vorige keer een alcoholfoetor te bespeuren. Welke van de volgende signalen passen bij problematisch alcoholgebruik?

De praktijkondersteuner wil het alcoholgebruik van mevrouw Smits exploreren en vraagt haar hoeveel alcohol ze drinkt.

De heer Krijgsman, 53 jaar, komt bij de praktijkondersteuner voor zijn bloeddrukcontrole. De heer Krijgsman is bij de huisarts bekend met problematisch alcoholgebruik. Op het labformulier kruist de praktijkondersteuner daarom ook de leverfuncties gamma-GT en ASAT en ALAT aan.

De praktijkondersteuner en de huisarts discussiëren over de man-vrouwverhouding in de algemene bevolking van problematisch alcoholgebruik. Volgens de huisarts is de man-vrouwverhouding 5 op 1.

De praktijkondersteuner bespreekt met de heer Van de Velde, 43 jaar, zijn problematisch alcoholgebruik. Meneer Van de Velde wil er wat aan doen, maar is niet bereid om ervoor naar de huisartsenpraktijk te komen of een instantie voor verslavingszorg te bezoeken. De praktijkondersteuner wijst hem op de mogelijkheid van e-mental health.

Meneer Van de Velde gebruikt al ruim twintig jaar alcohol in ruime hoeveelheden, een fles jenever per dag is normaal. Hij vraagt de praktijkondersteuner of hij zijn alcoholgebruik dan eerst moet minderen of gewoon compleet moet stoppen. Eerdere pogingen om te minderen werkten niet. De praktijkondersteuner adviseert in een keer te stoppen.

Mevrouw Petit, 68 jaar, bezoekt het spreekuur van de praktijkondersteuner vanwege haar diabetescontrole. Het alcoholgebruik komt ter sprake en mevrouw Petit vertelt dat ze dagelijks een glaasje port voor het eten neemt. Soms neemt ze ook een glaasje wijn bij het eten. De praktijkondersteuner vertelt dat verantwoord alcoholgebruik voor vrouwen hooguit één alcoholische eenheid per dag bedraagt.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 1

Literatuurverwijzingen: