Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Hou je kennis up-to-date met de toetsvragen van huisarts Janine Freeke. Ze zijn geformuleerd als stellingen (juist/onjuist). De antwoorden vind je op pagina 112. Heb je een vraag naar aanleiding van de kennistoets ? Mail deze naar tpo@nhg.org.

Op het spreekuur van de praktijkondersteuner komt meneer Teunissen, 67 jaar, die recent gehoord heeft dat hij diabetes mellitus heeft. Zijn nuchtere glucosewaarde is 7,8 en zijn HbA1c is 45. Hij is erg van de diagnose geschrokken, omdat hij eigenlijk geen klachten heeft en alleen bloed liet prikken omdat zijn broer diabetes heeft. De huisarts heeft met hem de uitslagen besproken en globale uitleg gegeven. De heer Teunissen heeft nu zijn eerste afspraak op het diabetesspreekuur van de praktijkondersteuner. Zij wil het actuele risicoprofiel vaststellen. Hiertoe vraagt zij naar 1. de cardiovasculaire voorgeschiedenis, 2. de familie-anamnese en 3. de leefstijl.

1

De cardiovasculaire voorgeschiedenis is onderdeel van het actuele cardiovasculaire risicoprofiel.

2

De familieanamnese is onderdeel van het actuele cardiovasculaire risicoprofiel.

3

De leefstijl is onderdeel van het actuele cardiovasculaire risicoprofiel.

De heer Teunissen is tot dusverre gezond, behoudens artrose van zijn rechterknie waarvoor hij twee jaar geleden een knieprothese heeft gekregen. Vroeger was hij erg sportief, maar na de knieproblemen is dat beduidend minder. Hij weegt 90 kg en is 1,72 meter lang (BMI 30,4). Hij rookt 15 sigaretten per dag en drinkt gemiddeld 3 eenheden alcohol/dag. Hij gebruikt geen medicatie en wil dit graag zo houden. De praktijkondersteuner geeft informatie over diabetes en legt uit dat gedragsverandering nodig is om de gewenste streefwaarden te halen en complicaties te voorkomen. Zij vertelt dat de drie belangrijkste niet-medicamenteuze adviezen zijn: 1. stoppen met roken, 2. voldoende bewegen en 3. goede voeding en afvallen. De heer Teunissen blijkt erg gemotiveerd om zijn leefstijl te veranderen, in de hoop dan geen medicatie nodig te hebben. Hij beseft dat hij op alledrie de bovengenoemde gebieden verbeteringen kan doorvoeren. De praktijkondersteuner beweert dat van de bovengenoemde 3 adviezen voldoende bewegen het risico op complicaties van diabetes het meeste verlaagt.

4

De bewering van de praktijkondersteuner is juist.

Op het gebied van voldoende bewegen heeft de heer Teunissen een aantal vragen, bijvoorbeeld wat hij het best zou kunnen gaan doen en hoeveel tijd per dag of week. De praktijkondersteuner adviseert 1. een vorm van duursport te kiezen, met 2. een tijdsinvestering van 3,5 uur per week.

5

Advies 1 van de praktijkondersteuner is juist.

6

Advies 2 van de praktijkondersteuner is juist.

Aan het eind van het consult bespreken de praktijkondersteuner en de heer Teunissen goede voeding en het streven naar gewichtsverlies. De praktijkondersteuner legt uit dat er bij zijn BMI veel gezondheidswinst valt te behalen.

7

Wat zijn de percentuele streefwaarden voor gewichtsverlies bij nieuw ontdekte diabeten?a. 2-5 %b. 5-10%c. 10-15%d. 10-20%

8

Wat is de kans dat de heer Teunissen bij gewichtsreductie geen diabetesmedicatie nodig zal hebben?a. 2-5 %b. 5-10%c. 10-15%d. 10-20%

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 4

Literatuurverwijzingen: