Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Hou je kennis up to date met de toetsvragen van huisarts Janine Freeke. Ze zijn geformuleerd als stellingen: geef bij de stellingen steeds aan of ze juist of onjuist zijn. Heb je een vraag naar aanleiding van de kennistoets ? Mail deze naar tpo@nhg.org.

Mevrouw Mertens is 54 jaar en komt op het spreekuur van de huisarts in verband met hoesten, piepen en benauwdheid. De huisarts ziet in het journaal dat zij al vaker met deze klachten op het spreekuur is geweest. Zij rookt sinds haar 15e jaar, gemiddeld een pakje per dag. Er waren nooit allergische klachten, ook niet als kind. De huisarts denkt aan de diagnose COPD.

1

. Roken veroorzaakt 85% van de gevallen van COPD.

2

. Ongeveer 50% van de rokers krijgt COPD.

Bij auscultatie van de longen hoort de huisarts een verlengd, niet-piepend expirium en enkele rhonchi. Ook blijkt mevrouw Mertens flink neusverkouden te zijn.

3

. Verkoudheid kan de klachten van astma of COPD vergeren.

De huisarts vraagt de praktijkondersteuner spirometrie bij mevrouw Mertens uit te voeren, omdat hij vermoedt dat zij COPD heeft. Het is de eerste keer dat deze patiënte een spirometrie-onderzoek krijgt, en daarom test de praktijkondersteuner ook de reversibiliteit na inhalatie van een bronchusverwijder.

4

. Testen van de reversibiliteit is niet nodig wanneer een patiënt vermoedelijk COPD heeft.

De spirometrie levert de volgende uitslagen op (de beste waarden zijn weergegeven):

  • FEV1/FVC (Tiffeneau) 68%.
  • FEV1 75% van voorspelde waarde.
  • Toename FEV1 na bronchusverwijding 10%.

5

. Genoemde uitslagen passen bij COPD GOLD I.

De praktijkondersteuner legt de uitslagen voor aan de huisarts. Zij wil de patiënte adviseren te stoppen met roken, en starten met inhalatiemedicatie. Daarnaast wil zij bekijken wat de impact van de COPD-klachten is op de kwaliteit van leven.

6

. Een langwerkende bronchusverwijder is het middel van eerste keus.

7

. Voor nadere diagnostiek op kwaliteit van leven bij COPD is de CCQ een geschiktere vragenlijst dan de MRC.

Zes maanden later komt mevrouw Mertens terug op controle bij de praktijkondersteuner. Zij is sinds vijf maanden gestopt met roken en houdt dit goed vol. De praktijkondersteuner herhaalt de spirometrie en vragenlijst naar kwaliteit van leven. De score op de laatste blijkt op het mentale domein hoger te zijn ten opzichte van de vorige meting. Op andere domeinen is de score lager en ook de spirometrie laat betere waarden zien.

8

. De oorzaak van de hogere score op het mentale domein is mogelijk depressieve klachten ten gevolge van stoppen met roken.

De antwoorden staan op het artikel “Antwoorden”.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 1

Literatuurverwijzingen: