Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen verder

redactie

1 + 1 is meer dan 2

Ik kan me zo voorstellen dat dit vragen oproept. Waarom gaan we samenwerken? In het algemeen geldt voor samenwerking: de ene partij ziet kwaliteiten en aspecten bij de andere partij die gekoppeld aan de eigen kwaliteiten leiden tot een beter of mooier resultaat. Mensen gaan dus samenwerken om een gezamenlijk resultaat te behalen. Dat geldt ook voor ons. We willen een mooi gezamenlijk tijdschrift neerzetten.
Samenwerken is ook over de eigen grenzen heen durven kijken. De leden van beide redactiecommissies ontdekten dat zij daaraan behoefte hadden. Als je jaren een tijdschrift maakt, ligt routine op de loer. Anderen kunnen je dan op nieuwe ideeën brengen.
De voornaamste reden tot samenwerking is echter de ontdekking dat de V&VN en het NHG op één lijn zitten wat betreft de inhoud van de artikelen. Beide instanties willen een bijdrage leveren aan evidence-based huisartsenzorg. Dat is in deze tijd een hele uitdaging, want langzamerhand groeien we toe naar een individueel gerichte gezondheidszorg: het werkterrein bij uitstek van de praktijkondersteuner.
Samenwerking ontstond ook uit de wil om efficiënter te werken. Op dit moment zijn er in Nederland drie tijdschriften voor praktijkondersteuners, de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO) geeft immers ook een leuk blad uit. De Nederlandse gezondheidszorg is echter betrekkelijk kleinschalig. Als we auteurs benaderen, vissen we vaak in dezelfde vijver. Het is dan ook goed onze krachten te bundelen.

Afsluiting

Kortom, er gaan dingen veranderen: er komt een gezamenlijk tijdschrift waar er vroeger twee waren.
De redactiestructuur verandert ook. Aan het roer van het gezamenlijk tijdschrift komt waarschijnlijk een kernredactie, waarin zowel het NHG als de V&VN afdeling Praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners vertegenwoordigd zijn.
Er zijn ook dingen die niet veranderen, zoals de verschijningsfrequentie. In de praktijk zal eens in de twee maanden bij je in de brievenbus vallen. Ons nieuwe blad blijft zich ook richten op praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen, de vertrouwde doelgroep dus.
De gezamenlijke redactie doet er alles aan In de praktijk aan het eind van de zomer te presenteren. Tot 1 juli werk ik hard mee aan ons vernieuwde tijdschrift en daarna waarschijnlijk ook. Een inspirerend traject!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 3

Literatuurverwijzingen: