Korter leven met psychiatrische aandoening
Cohen legt in een beschouwing uit dat de sterk verkorte levensverwachting bij patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening vooral te wijten is aan een relatief hoge cardiovasculaire mortaliteit. Cohen beveelt daarom aan deze aandoening als aparte risicofactor op te nemen in de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement. Het advies is vijftien jaar bij de kalenderleeftijd op te tellen.
Schildklierafwijkingen
Het is de vraag of subklinische schildklierafwijkingen het dagelijks functioneren van ouderen beïnvloeden. Uit het onderzoek van Wijsman et al. blijkt van niet, al is het nog te vroeg voor een definitieve conclusie.
Ouderenzorg
De beschouwing van Drewes et al. gaat over strategieën voor preventieve zorg bij ouderen. Het heeft geen zin kwetsbare ouderen als groep te screenen op allerhande aandoeningen; zinvoller lijkt het de individuele zorg aan kwetsbare ouderen te verbeteren.
Mindfulnesstraining voor SOLK
Van Ravesteijn en Lucassen keken of patiënten met somatisch onverklaarde lichamelijke klachten baat hadden bij mindfulnesstraining. Dat bleek zo te zijn; mindfulnesstraining leidt tot een significante verbetering van het psychisch functioneren. De auteurs vinden deze training dan ook een zinvolle aanvulling op het schaarse arsenaal aan beschikbare therapieën voor patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten.
Diagnostische zelftests
Zelftests passen in de trend naar meer verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid en betere toegang tot gezondheidsinformatie, maar ze hebben ook nadelen, met name vanwege de kans op een fout-positieve of fout-negatieve uitslag. Er zijn diagnostische zelftests op lichaamsmateriaal verkrijgbaar voor 24 verschillende ziekten en risicofactoren. Betere controle en toegankelijkere informatie voor consumenten zijn belangrijk, aldus de auteurs.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 1
Literatuurverwijzingen: