Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Matig alcoholgebruik reduceert risico op hart- en vaatschade

redactie

Het alcoholgebruik van een groep van ongeveer 1500 Zweedse vrouwen werd gedurende 32 jaar gevolgd. In 1968-1969 startte het onderzoek. De vrouwen waren tussen de 38 en 60 jaar. De onderzoekers keken naar hoeveelheid van alcoholconsumptie, regelmaat van drinken en soort alcohol (bier, wijn of sterke drank).
Bij grote hoeveelheden alcohol zijn de gezondheidseffecten nadelig. Zo is het risico op borstkanker groter bij regelmatig alcoholgebruik. Uit dit Zweedse onderzoek blijkt verder dat bij incidenteel gebruik van wijn minder diabetes voorkomt, terwijl bij veel alcohol juist een vergroot risico op diabetes ontstaat.
Het betreft hier een onderzoek dat al ruim 45 jaar geleden gestart is en een periode van 32 jaar omvat. Als het onderzoek nu weer uitgevoerd zou worden, komen er misschien andere resultaten uit. De hamvraag is: in welke mate is het beschermende effect van alcoholgebruik direct of indirect gekoppeld aan betere gezondheid? Er zijn natuurlijk ook andere leefstijlfactoren die (in gunstige of ongunstige zin) verband houden met ziekte; en die leefstijlfactoren zijn waarschijnlijk wel veranderd in de afgelopen decennia.
De laatste decennia is de discussie over de relatie tussen alcoholconsumptie en gezondheid regelmatig gevoerd. Er zijn zowel positieve als negatieve invloeden gemeten. Zo luiden de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad dat alcoholconsumptie het liefst vermeden moet worden en in ieder geval beperkt tot zo nu en dan een enkel glas. Dit blijkt, ook in het kader van dit onderzoek, geen slecht advies om mijn patiënten voor te houden.

Inge Rijke

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Hange D, et al. A 32 year longitudinal study of alcohol consumption in Swedish women: reduced risk of myocardial infarction but increased risk of cancer. Scan J Prim Health 2015;33:153-62.