Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren en burnout

redactie

Doelgroep: Jongeren met een (bijna) burnout, en ouders/familie/zorgverleners die hen begeleiden.
Inhoud: ‘Wat ik maar wil zeggen: laat je niet gek maken. Niet door anderen, maar vooral niet door jezelf’, aldus cabaretier Alex Klaassen, die op de middelbare school een burnout doormaakte. Wat hij toen trouwens niet doorhad, maar waarvan hij pas jaren later de symptomen herkende. Alex schrijft dit in het voorwoord van het boek.
In het boek komen Jorieke, Pedro, Lotte, Anouk en Ivo aan het woord. Zij hebben een burnout (gehad) en vertellen over hun ervaringen. Ook komen maar liefst negen experts aan het woord, variërend van neurowetenschapper, GZ-psycholoog tot een historica die een boek geschreven heeft over Socialbesitas (verslaafdheid aan socialemediagebruik). Als je het boek leest, heb je het idee dat je in een levendig gesprek bent beland tussen ervaringsdeskundigen en mensen die met een andere blik naar hetzelfde probleem kunnen kijken.
Oordeel: Een heel goed boek, prettig en vriendelijk geschreven. De niet-veroordelende manier van uitleggen zal zeker de doelgroep (jongeren) aanspreken, maar ook anderen die met burnout te maken krijgen.
De auteurs zijn beiden verbonden aan de jongerentijdschriften Kidsweek en 7Days, kwamen met het onderwerp in aanraking toen eerst een, en later nog meer, jonge bloggers zich afmeldden vanwege een burnout. Vervolgens deden ze er onderzoek naar en bleken van de 20 onderzochte middelbare scholen meer dan de helft te maken heeft met kinderen met een burnout. Ook jeugdpsychologen gaven aan steeds meer jongeren met burnoutproblemen tegen te komen. We hebben het dan over jongeren in de leeftijd van 16-20 jaar.
De symptomen die deze jongeren gemeenschappelijk hebben, zijn: stress, ongelukkig zijn, geen energie meer hebben, uitgeput zijn en het gevoel dat het leven te druk is. Het overvalt ze wel, want de jongeren die in het boek aan het woord komen, doen geweldig leuke dingen. Pedro bijvoorbeeld schrijft blogs, is radio-dj en heeft een eigen radioprogramma, dat allemaal naast zijn studie in Amsterdam. Maar dat is een deel van het probleem. Het gaat om jongeren die creatief zijn en het leven intens beleven. Met dezelfde intensiteit storten ze zich op taak of hobby. Ze zijn perfectionistisch en sociaal gevoelig. Soms ook behoorlijk eigenwijs: zo kreeg Jorine een negatief studieadvies voor de School van Journalistiek, wat voor haar een prikkel was om juist de opleiding te gaan doen, en dan ook nog extra goed.
Als je dingen intens beleeft, zit je sneller aan je taks en slaat de balans eerder naar één kant door. En dat gebeurt dan ook bij deze jongeren, aanvankelijk zonder dat zijzelf (en ook hun omgeving) het doorhadden. Dat is het verschil met burnout bij volwassenen: jongeren kunnen langer het gevoel van intense vermoeidheid onderdrukken. Bij jongeren uit burnout zich eerder in het feit dat ze geen plezier meer ervaren in de zaken waar ze mee bezig zijn dan in vermoeidheid, met als gevolg dat ze niet het gevoel krijgen dat ze op de rem moeten gaan staan.
In het boek wordt dit allemaal op een leuke manier uitgelegd door de negen experts die aanhaken bij wat Pedro, Jorine, Anouk, Ivo en Lotte vertellen. De experts geven uitleg over hoe het zover heeft kunnen komen, en geven tips en begeleiding hoe de jongeren hun balans kunnen hervinden.

Waardering ****

* een zeer matige site
** ematige site
*** aardige site
**** goede site
***** topper!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 1

Literatuurverwijzingen: