Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intensieve begeleiding helpt het best bij afslanken

redactie

Afslankpillen helpen niet of nauwelijks. En als ze al helpen, geldt dat alleen voor de korte termijn. De meeste patiënten vallen vaak weer terug in hun oude patroon. Diverse onderzoeken tonen dit aan. In de Verenigde Staten beschikken ze blijkbaar over andere informatie, want uit onderzoek blijkt dat men daar vaak alleen een afslankpil voorschrijft en de patiënt slechts minimale begeleiding krijgt. Gebrek aan deskundigheid van de hulpverlener, het ontbreken van multidisciplinaire teams en hogere (onverzekerde) kosten door frequentere patiëntcontacten worden hiervoor als mogelijke redenen genoemd.
De Amerikanen wilden vervolgens weten welke alternatieven er zijn om de begeleiding te optimaliseren en te streven naar grotere betrokkenheid van de patiënt en naar lagere kosten. In een RCT volgde men 376 obese patiënten (BMI > 30). Naast een dieet (750 calorieën minder per dag), bewegingsadvies (wekelijks minimaal 500 stappen extra zetten) en het bewerkstelligen van gedragsverandering (onder andere weging, logboek, intake, coping) kregen ze een dagelijkse dosis sibutramine van 10 mg en een leefstijlprogramma aangeboden. Er waren 5 verschillende programma’s: wekelijks of maandelijks contact met een diëtiste, wekelijks telefonisch dan wel e-mailcontact, of geen contact. Ook kreeg elke patiënt gestandaardiseerde informatie over gewichtsverlies op papier en via een website.
Na een half jaar bleek intensief persoonlijke contact bijna net zoveel gewichtsverlies (8,9%, gemiddeld 8,66 kg) op te leveren als telefonisch contact (7,7%, gemiddeld 7,26 kg). Zoals verwacht gaven minder intensieve contacten, alleen e-mail of helemaal geen contact (5,2%, gemiddeld 5,17 kg) het minst effect op de kilo’s.
Helaas vielen 101 (30%) patiënten uit. Negentien stopten vanwege lichamelijke klachten die volgens de onderzoekers niet ernstig waren en niet werden toegeschreven aan de interventie, van de overigen is de reden niet bekend. Controleren helpt dus en hoe je dat doet, telefonisch of face-to-face, maakt niet zoveel uit. Maar dat wisten we al. (CD)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Digenio AG, et al. Comparison of methods for delivering a lifestyle modification program for obese patients. Ann Intern Med 2009;150:255-62.