Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden

redactie

1. Juist.

Roken kan leiden tot een gemiddeld lager geboortegewicht (2-3 x zoveel kans op een geboortegewicht < 2500 gram), vroeggeboorte, placenta praevia/solutio, perinatale sterfte en wiegendood.

2. Juist.

3. Onjuist.

Het advies luidt: vermijd het gebruik van alcohol liefst helemaal of zoveel mogelijk tijdens de zwangerschap.

4. Onjuist: eerder.

Start foliumzuur (0,4 of 0,5 mg per dag) ten minste 4 weken voor de conceptie.

5. Juist.

Vrouwen met diabetes hebben een verhoogd risico op: miskraam, pre-eclampsie, prematuriteit, foetale sterfte, een kind met congenitale aandoeningen, macrosomie, perinatale mortaliteit en postnatale adaptatie (zoals hypoglykemieën). Diabetische retinopathie kan tijdens de zwangerschap sneller verslechteren.

6. Onjuist: eerder.

Omdat een goede glykemische instelling rondom de conceptie aangeboren afwijkingen kan voorkomen, moeten vrouwen met zowel diabetes type 1 als 2 met een actuele kinderwens al naar de internist en de gynaecoloog verwezen worden, niet pas als ze zwanger zijn. De hele verdere begeleiding vindt vervolgens plaats in de tweede lijn.

7. Onjuist.

Er zijn aanwijzingen dat onderbehandeling en exacerbaties bij astma leiden tot een grotere kans op een kind met een lager geboortegewicht.

8. Juist.

9. Juist.

Bij een zwangerschapswens dienen ACE-remmers en AT1-antagonisten gestopt te worden. Methyldopa en bètablokkers (labetolol, metoprolol of propanolol) zijn de middelen van eerste keuze.

10. Juist, maar onvolledig.

Pre-eclampsie is ook een gevaar: 25% kans. De kans op alle problemen neemt toe met de hoogte van de bloeddruk. Als de patiënte al hypertensie had voor ze zwanger werd, is het advies om de prenatale begeleiding in de tweede lijn te laten plaatsvinden.

11. Onjuist.

Een BMI > 30 vermindert de kans op zwangerschap.

12. Juist.

Overgewicht gaat gepaard met een grotere kans op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapshypertensie, vroeggeboorte/intra-uteriene vruchtdood, obstetrische complicaties (waaronder keizersnede) en aangeboren afwijkingen.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1De Jong-Potjer L, Beentjes M, Bogchelman M, Jaspar G, Van Asselt K. NHG-Standaard Preconceptiezorg. 2011; www.nhg.org