Zorg rondom COPD is een naslagwerk dat een overzicht geeft van de zorg en bijkomende aspecten bij COPD. Het is geschreven door verschillende auteurs, waaronder longartsen, cardiologen, huisartsen, longverpleegkundigen, diëtisten, een bewegingsagoog, een patholoog en een ethicus. Hoewel het boek geschreven is door meerdere auteurs met verschillende achtergronden, straalt het boek eenheid uit. Het is goed leesbaar, overzichtelijk en er wordt voldoende gebruikgemaakt van tabellen en illustraties.
Elk hoofdstuk begint met een casus en eindigt met een literatuurlijst. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Definitie en epidemiologie, Etiologie, Pathologie en pathogenese, Diagnostiek en monitoring, De dyspneupolikliniek, Medicamenteuze therapie, Chirurgische behandeling, Voedingsaspecten, Revalidatie, Stoppen met roken, Patiëntenvoorlichting, De gespecialiseerde longverpleegkundige, Verpleegproblemen en verpleegkundige interventies, Modellen voor transmurale zorg, Terminale zorg en Ethiek van de zorg.
Het hoofdstuk Verpleegproblemen en verpleegkundige interventies is praktisch van aard en hierdoor goed toepasbaar tijdens het spreekuur. De meestvoorkomende problemen bij COPD passeren de revue. Bij elk probleem besteedt het boek aandacht aan de definitie van het probleem en de relatie tot COPD, en geeft het een overzicht van verpleegkundige interventies. Denk bijvoorbeeld aan therapieontrouw, problemen bij ophoesten van slijm, maar ook angst of vermoeidheid.
Het hoofdstuk terminale zorg is verrassend en verdiepend. Begrippen zoals palliatieve zorg en terminale fase bij COPD komen aan de orde, met daarbij de niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandeling. Onderwerpen die niet dagelijkse praktijk voor een praktijkondersteuner zullen zijn, maar zeker goed om je in te verdiepen.
Eén kleine kanttekening: na het uitgeven van dit boek is de NHG-Standaard COPD geactualiseerd. Omdat in het boek een aantal keren naar deze standaard wordt verwezen, is het goed om hier rekening mee te houden.
Door de brede opzet is het een bruikbaar naslagwerk voor de praktijkondersteuner, maar ook voor andere disciplines die zijn betrokken zijn bij de zorg van COPD, zoals longverpleegkundigen en huisartsen.
Jacolien Potkamp
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 1
Literatuurverwijzingen: