Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 799 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Een ander perspectief op gezondheid

Als we de zorg blijven organiseren zoals we dat nu doen, moet in 2040 een op de vier mensen in de zorg werken, lees ik in het rapport van de Taskforce De juiste zorg op de juiste plek. Deze Taskforce onderzocht hoe de zorg in Nederland anders kan worden georganiseerd. De club bestaat uit experts van verschillende disciplines en wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

Antwoorden Kennisquiz (Thema: Problematisch alcoholgebruik)

In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over Problematisch alcoholgebruik.

Lezen/kijken/zoeken

Dit boek is geschreven voor alle volwassenen die ervoor openstaan om te leren van de wijsheid en ervaringen die ouderen hebben opgedaan in hun leven.

Huidafwijkingen bij diabetes

Huidafwijkingen komen veel voor bij patiënten met diabetes, naar schatting bij 30 tot 50 procent van hen. Dermatoloog Johan Toonstra beschrijft in een drieluik om welke huidafwijkingen het gaat. In het eerste deel behandelde hij diabetische angiopathie en neuropathie. In dit tweede deel komen aan bod: complicaties van de behandeling en andere huidaandoeningen. In het derde deel volgen de resterende huidaandoeningen.

Kleine wijzigingen in stappenplan behandeling DM2

De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2013 is deels herzien. Er zijn kleine wijzigingen in het medicamenteuze stappenplan van de standaard: er is een beperkte indicatie voor DPP-4-remmers en GLP-1-receptoragonisten als gebruik van insuline of intensivering van de insulinebehandeling niet gewenst is. Bovendien is de tekst over het vaststellen van de HbA1c-streefwaarde verduidelijkt.

POH blijft en PVH vult het team aan

Het zag ernaar uit dat de functie POH zou verdwijnen, omdat de voorkeur van de LHV en het NHG uitging naar een praktijkverpleegkundige. Dat zou jammer zijn, want de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen is sterk verbeterd sinds de komst van de praktijkondersteuner. Daarom is nu besloten dat de praktijkondersteuner blijft en dat een nieuwopgeleide praktijkverpleegkundige huisartsenzorg het team op termijn komt versterken.

Positieve benadering bij leefstijladviezen werkt

Net als alle andere praktijkondersteuners in de huisartsenzorg geeft Jacqueline van der Gouw, praktijkondersteuner in gezondheidscentrum De Heeze in Apeldoorn, veel leefstijladviezen. Ook zij ervaart dat er altijd mensen zijn bij wie de adviezen geen effect hebben. Haar ervaring is dat een andere benaderingswijze van de patiënt, maar ook van jezelf, het verschil kan maken.

Gezamenlijke besluitvorming botst met protocollaire zorg

Gezamenlijke besluitvorming vraagt van prakijkondersteuners om zich te ontwikkelen van adviseur tot coach. Praktijkondersteuners vinden deze transitie lastig, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Zij hebben behoefte aan meer steun, ook van hun werkgever.

Nieuwe kwaliteitsstandaarden voor kinderen met psychische problemen

Huisartsen en praktijkondersteuners zien vaak kinderen met psychische problemen op hun spreekuur. Om die kinderen zo goed mogelijk te kunnen helpen, zijn er nu kwaliteitsstandaarden voor professionals ontwikkeld. In twee generieke modules staat in hoofdlijnen wat goede zorg is en hoe je de jeugdhulp goed organiseert. Het belang van het kind staat daarbij centraal, benadrukt huisarts Hans Moolenburgh.

Oorlog en diabetes

Ik ga een nieuwe patiënt ontmoeten, een 48-jarige man die in 2014 is gevlucht uit Syrië. Sinds drie maanden heeft hij een verblijfsvergunning, een woning en een inburgeringcursus.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie