Steeds meer mensen met diabetes mellitus type 2 maken gebruik van een eigen meter om hun bloedglucose te controleren. Ook als er geen sprake is van insulinetherapie. Maar levert dit de mensen ook iets op?
Het is een algemeen geaccepteerd gegeven dat mensen met diabetes type 1 en 2 die gebruikmaken van insulinetherapie, zelf hun bloedglucose controleren. Het draagt bij aan inzicht in effecten van voeding en beweging op de bloedglucose en aan het verminderen van onrustgevoelens over de regulatie.
In het gerandomiseerde IN CONTROL-onderzoek keken onderzoekers van het VUmc of dit ook geldt voor mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken. Zij verdeelden 181 mensen over 3 groepen. In de verschillende groepen werd de glucose gemeten in het bloed, in de urine of er werd geen glucose gemeten. Na een jaar bleek dat er tussen de groepen geen verschil was in de glucoseregulatie en in de beleving van onrustgevoelens. Uit nader onderzoek bleek ook dat de uitkomsten van de zelfcontroles onvoldoende inzicht gaven aan patiënten om zelfregulatie toe te passen.
Omdat zelfcontrole relatief kostbaar is, adviseren de onderzoekers geen zelfcontrole te laten uitvoeren zolang mensen met diabetes niet behandeld worden met insuline. Dit is belangrijke informatie voor ons omdat we in de spreekkamer steeds vaker te maken krijgen met mensen die zelf hun bloedglucose controleren of ons hierover om advies vragen. In elk geval lijkt voor deze specifieke groep de vergoeding van de teststrips door de verzekeraar verder weg dan ooit.
Annemieke de Jong
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 6
Literatuurverwijzingen: