Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

In het Tijdschrift voor praktijkondersteuning bieden we je de mogelijkheid om je kennis up to date te houden, onder meer door te testen hoe het daarmee is gesteld. De toetsvragen en -antwoorden zijn bedacht door huisarts Janine Freeke en zijn als juist/onjuist geformuleerd. Heb je zelf een vraag? Mail deze naar tpo@nhg.org. Wij sturen je vraag door naar Janine. Of surf naar de vraag- en antwoordrubriek op www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl

Kennistoets TPO 6, vragen

De heer Peters, 74 jaar, gebruikt regelmatig benzodiazepines (temazepam) sinds het overlijden van zijn vrouw, nu ruim een jaar geleden. Toen hij onlangs weer om een herhaling vroeg, heeft de huisarts hem gevraagd op het spreekuur te komen om het gebruik te bespreken. Hierop is hij naar de praktijkondersteuner verwezen om te kijken of het gebruik verminderd of gestopt kan worden. Zij legt uit dat bij benzodiazepinegebruik (1) er na twee weken gebruik geen aantoonbaar effect meer is op het slaapgedrag; (2) het risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval ongeveer 5% groter is; (3) het risico op een femurfractuur bij vallen grofweg 30% groter is; (4) concentratie- en geheugenstoornissen op kunnen treden.

1. Bewering 1 is correct. 2. Bewering 2 is correct. 3. Bewering 3 is correct. 4. Bewering 4 is correct.

Dit zijn voor de heer Peters genoeg redenen om te proberen het gebruik te stoppen. Hij vraagt of hij hier nog bijwerkingen van zal ervaren. De praktijkondersteuner legt uit dat er ontwenningsverschijnselen op zullen treden. Eén hiervan kan zijn slechter slapen, wat gemiddeld vier weken aanhoudt na het volledig staken van de medicatie.

5. Deze uitleg is correct.

Mevrouw Hartman, 62 jaar, heeft een matig ingestelde diabetes mellitus type 2. Bij de driemaandelijkse diabetescontrole klaagt zij over pijnlijke tintelingen in de onderbenen en het gevoel koude voeten te hebben, terwijl deze van buiten niet koud aanvoelen. De praktijkondersteuner bekijkt de voeten en ziet geen afwijkingen, de pulsaties zijn intact. Zij vermoedt dat mevrouw Hartman last heeft van diabetische neuropathie.

6. De genoemde klachten kunnen passen bij neuropathie.

In overleg met de huisarts adviseert de praktijkondersteuner mevrouw Hartman paracetamol in voldoende hoge dosering te nemen tegen de klachten.

7. Dit is een correct advies.

De heer Huibers heeft een LDL-cholesterolwaarde van 6,0. De praktijkondersteuner wil nagaan of er sprake is van familiaire hypercholesterolemie, of dat er een andere oorzaak is voor het verhoogde LDL. Hiertoe wil zij onder andere de schildklier-, nier- en leverfunctie laten bepalen.

8. Schildklierfunctiestoornissen kunnen dyslipidemie geven. 9. Nierfunctiestoornissen kunnen dyslipidemie geven. 10. Leverfunctiestoornissen kunnen dyslipidemie geven.

De antwoorden staan in een afzonderlijk artikel.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 6

Literatuurverwijzingen: