Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

De heer Bentzon, 76 jaar, vraagt de assistente naar zijn labuitslag. Er is bloed geprikt in verband met vermoeidheid. Zijn Hb bedraagt 8,0 mmol/L. De assisitente vertelt hem dat er sprake is van bloedarmoede (anemie).

1. Op grond van de gemeten Hb-waarde is deze uitspraak correct.

Bij mevrouw Gruyt, 82 jaar, is een ijzergebreksanemie vastgesteld. Zij vraagt de assistente waardoor dit komt en of ze een advies heeft. De assistente antwoord dat het op haar leeftijd meestal wordt veroorzaakt door gebrekkige voeding en adviseert haar veel vers fruit en groente te eten.

2. De uitspraak van de assistente ten aanzien van de oorzaak is correct.

Bij mevrouw Izmir, 58 jaar, is 4 weken geleden in de praktijk via de Hb-meter een anemie vastgesteld. Op advies van de huisarts slikt zij nu ferrofumeraat. Zij belt naar de praktijk omdat het Hb na 4 weken gecontroleerd moet worden. Zij voelt zich nog steeds erg moe. De assistente maakt voor haar een afspraak voor een vingerprik.

3. Deze handeling is hier correct?

De assistente geeft mevrouw Keijmel, 46 jaar, adviezen over de inname van ferrofumeraat.
Welke van onderstaande adviezen zijn correct?

4. Neem de ferrofumeraat na de maaltijd in.

5. Neem de ferrofumeraat samen met een kiwi of kiwisap.

Mevrouw Keijmel vraagt of ferrofumeraat samen kan met de omeprazol (protonpompremmer) die zij al jaren slikt.

6. De assistente antwoord dat dit geen probleem is.

Bij mijnheer Leeuwe, 79 jaar, wordt een vitamine-B12-deficiëntie vastgesteld. Hij is in de huisartsenpraktijk bekend met een colitis ulcerosa. De assistente belt mijnheer Leeuwe om hem te vertellen dat zij afspraken gaat inplannen voor het toedienen van vitamine-B12-injecties (intramusculair).

7. Het toedienen van injecties vitamine B is hier correct.

Mevrouw Van Stinderen, 32 jaar, belt met de praktijk omdat zij heeft gemerkt dat haar tanden donker verkleuren sinds zij ferrochloride drank gebruikt. De assistente vertelt haar dat het een bijwerking is van de ferrochloride drank. Zij adviseert mevrouw Van Stinderen om (1) met een rietje de drank achter de tanden op te zuigen.
Als alternatief biedt de assistente aan om in plaats van ferrochloride drank ferrogluconaat bruistabletten uit te schrijven. Deze geven, vertelt zij, geen tandverkleuring.

8. Het advies na (1) is correct.

9. De bewering over de bruistabletten is correct.

De huisarts vraagt de praktijkondersteuner het protocol voor laboratoriumaanvragen bij diabetes mellitus uit te breiden met vitamine B12 voor diabeten die metformine gebruiken.
De reden van deze aanpassing is de verhoogde kans op een vitamine-B12-deficiëntie in deze groep.

10. De huisarts heeft gelijk.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 5

Literatuurverwijzingen: