Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Mirjam Vogel en haar vriend zijn naar een groepsvoorlichting over perinatale gezondheid in het buurthuis geweest. Ze hebben daar met een verloskundige staan praten, die hun aanraadde met de praktijkondersteuner van hun huisarts contact op te nemen. Ze roken allebei en drinken regelmatig alcohol.

1. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het aantal risico’s voor de baby.

2. Stoppen met roken voor de 16e week van de zwangerschap reduceert het risico voor de baby tot normaal niveau.

3. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is niet schadelijk bij een gemiddeld gebruik van één consumptie per dag.

4. De kans op het krijgen van een kind met een neuralebuisdefect kan verminderd worden door foliumzuur te slikken vanaf het begin van de zwangerschap tot en met tien weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.

Mevrouw Smits (34 jaar) bezoekt de praktijkondersteuner voor controle van haar diabetes type 2. Ze overweegt in de toekomst zwanger te worden. De praktijkondersteuner vertelt haar dat

5. vrouwen met diabetes tijdens zwangerschap, geboorte en kraambed meerdere verhoogde risico’s hebben. Dit geldt zowel voor de vrouw zelf als voor haar kind;

6. bij een eventuele zwangerschap vrouwen met diabetes type 2 verwezen worden naar de tweede lijn.

Anke de Graaf (26 jaar) is na een recente exacerbatie van haar astma door de huisarts doorgestuurd naar de praktijkondersteuner om haar inhalatietechniek nog eens te controleren. Ze wil na haar afstuderen haar medicatie afbouwen omdat zij en haar vriend willen proberen zwanger te raken.

7. Zwangere vrouwen met astma doen er goed aan hun astmamedicatie te minderen of te stoppen.

8. Voorkeursmedicamenten bij astma in de zwangerschap zijn de kortwerkende betasympaticomimetica salbutamol en terbutaline. Van de inhalatiecorticosteroïden hebben beclometason en budesonide de voorkeur.

De 38-jarige mevrouw De Wild is pas in de praktijk en komt voor het eerst op het hypertensiespreekuur. Ze wil graag zwanger worden. Haar vorige huisarts schreef haar enalapril voor, een ACE-remmer. De praktijkondersteuner, verbaasd omdat dit geen eerstekeusmiddel is, laat dit niet merken en zegt dat

9. ACE-remmers en AT1-antagonisten teratogeen (foetusafwijkingen veroorzakend) zijn;

10. de gevaren van zwangerschappen bij vrouwen met hypertensie prematuriteit, intra-uteriene groeivertraging, solutio placenta en foetale dood zijn.

Gezien haar leeftijd komt mevrouw De Wild ook in aanmerking voor prenatale screening bij een eventuele zwangerschap.
Anja Dikkens (24 jaar) vergezelt haar moeder op een spreekuur van de praktijkondersteuner. Ze zag op tv een programma over obesitas en wil haar BMI weten. Die blijkt 31 te zijn.

11. Obesitas beïnvloedt de kans op zwangerschap niet.

12. Overgewicht bij zwangeren veroorzaakt risico’s voor moeder en kind zowel tijdens de zwangerschap als bij de bevalling en in het kraambed.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 3

Literatuurverwijzingen: