Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Mohammed is vier jaar en komt met zijn moeder op het spreekuur. Moeder vertelt dat hij sinds twee weken aan het hoesten is, ze hoort hem daarbij ook vaak piepen. De huisarts ziet in het dossier dat moeder en zoon in het afgelopen jaar al meerdere malen op het spreekuur zijn geweest met deze klachten. Ook heeft Mohammed constitutioneel eczeem. Zijn vader heeft hooikoorts. Na anamnese en onderzoek stelt de huisarts de symptoomdiagnose astma. Argumenten die voor astma pleiten zijn in dit geval:

1. – het recidiverende hoesten;

2. – het constitutioneel eczeem;

3. – de hooikoorts bij Mohammeds vader.

De vierjarige Eline komt met haar moeder op het spreekuur van de huisarts. Zij heeft constitutioneel eczeem en gebruikt wegens klachten die passen bij de symptoomdiagnose astma sinds twee jaar incidenteel salbutamol als dosisaerosol met voorzetkamer. Eline gaat bij haar oma logeren en haar moeder vraagt of ze tijdens het logeren een minder groot ‘apparaat’ mag gebruiken. De arts stelt een poederinhalator voor (een discus).

4. Voor Eline is een poederinhalator een adequaat alternatief.

Moeder vraagt daarnaast of er bij Eline nader onderzoek kan plaatsvinden naar astma. De huisarts stelt voor om binnenkort een longfunctiemeting en een allergologisch onderzoek te verrichten. Het volgende aanvullend onderzoek is bij Eline correct:

5. – de longfunctiemeting;

6. – het allergologisch onderzoek.

De moeder van de vijfjarige Marieke belt de praktijk omdat zij voor Marieke een uitnodiging voor de griepvaccinatie heeft gekregen. Zij vraagt zich af waarom Marieke deze uitnodiging heeft gekregen en of dit is vanwege de salbutamol die zij een aantal maanden geleden kortdurend heeft gebruikt. Daarnaast vraagt zij of het klopt dat jonge kinderen niet één, maar twee keer gevaccineerd dienen te worden.

7. Kortdurend salbutamolgebruik is een indicatie voor influenzavaccinatie.

8. Kinderen jonger dan zes jaar moeten altijd twee keer tegen influenza worden gevaccineerd.

De antwoorden vind je in het artikel “Antwoorden”.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 3

Literatuurverwijzingen: