Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen

redactie

Hou je kennis up-to-date met de toetsvragen van huisarts Janine Freeke. Ze zijn geformuleerd als stellingen (juist/onjuist). Heb je een vraag naar aanleiding van de kennistoets ? Mail deze naar tpo@nhg.org.

De huisarts vraagt de praktijkondersteuner om de 59-jarige heer De Boer te bezoeken. Meneer De Boer heeft een CVA doorgemaakt en aansluitend drie maanden gerevalideerd. Hij is nu weer thuis. De praktijkondersteuner beoordeelt onder andere het functionele herstel van de heer De Boer aan de hand van de Barthel-ADL-index. Items die deel uitmaken van de Barthel-ADL-index zijn: A. de persoonlijke hygiëne; B. emotionele veranderingen; C. het slaappatroon.

1

. Bewering A is juist.

2

. Bewering B is juist.

3

. Bewering C is juist.

De huisarts zegt tegen de praktijkondersteuner dat het nodig is om de Barthel-index zes maanden na het doormaken van een CVA nogmaals af te nemen.

4

. Deze bewering is juist.

Tijdens een consult krijgt de 56-jarige heer Klein plotseling pijn op de borst, wordt kortademig en begint hevig te transpireren. Terwijl de praktijkondersteuner de huisarts erbij roept, raakt de heer Klein buiten bewustzijn en stopt met ademen. De huisarts vraagt de assistente 112 te bellen en te zeggen dat het om een reanimatie gaat. De praktijkondersteuner pakt intussen de AED. De huisarts begint onmiddellijk met hartmassage in een frequentie van 100/min. Na 30 borstcompressies geeft hij steeds 2 beademingen.

5

. De start van de reanimatie (eerst borstcompressies, dan beademing) is juist.

6

. De verhouding van borstcompressies en beademingen is juist.

De praktijkondersteuner sluit de AED aan, terwijl de huisarts de reanimatie voortzet. Na analyse van de AED blijkt dat er een stroomstoot gegeven moet worden. Na deze stoot controleert de huisarts de circulatie.

7

. Het niet onderbreken van de reanimatie voor het aansluiten van de AED is juist.

8

. Controle van de circulatie is op dit moment geïndiceerd.

De antwoorden vind je in een afzonderlijk artikel.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 2

Literatuurverwijzingen: