Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voedingspakket voor diabetespatiënten

redactie

Marlijn van Schaik en Charlotte Schmidt. Voedingspakket op Maat. Amsterdam, 2015. voedingspakketopmaat.wordpress.com

Doelgroep Mensen met diabetes type 2, in eerste instantie pilot in de regio Amsterdam.

Inhoud Marlijn van Schaik en Charlotte Schmidt willen gezonde voeding op een bijzondere wijze aan de man brengen, tegen een marktconforme prijs. Hiervoor ontwikkelden zij een voedingspakket op maat voor patiënten met (pre)-diabetes type 2. Op langere termijn willen zij dit graag verder ontwikkelen voor andere (chronische) patiëntgroepen.

Voedingspakket op maat wordt aan huis bezorgd met gezonde recepten en verse producten, in precies afgemeten hoeveelheden voor ongeveer vier gevarieerde ochtend- en avondmaaltijden per week. Voor de lunch en tussendoortjes worden tips en adviezen verstrekt. Daarnaast wordt extra informatie gegeven over de achtergrond van de voedingsmiddelen en de keuze voor deze voeding. In eerste instantie wordt een proefpakket aangeboden. Als dat goed bevalt kunnen verschillende vervolgpakketten worden afgenomen. Het voedingspakket kan nog niet besteld worden. De initiatiefneemsters zijn bezig met de opzet van een pilot waarvoor geïnteresseerden zich kunnen aanmelden.
Steeds meer onderzoek bewijst dat voeding ziek maar óók beter kan maken. Zo is bekend dat diabetes type 2 door het gebruik van gezonde voeding omkeerbaar is.1 Maar wat is gezond en hoe bereid je thuis zo’n gezonde maaltijd? Dat is lang niet voor iedereen zo eenvoudig. De bedenksters willen diabetespatiënten hierin faciliteren door ze concrete handvatten te geven waar ze thuis mee aan de slag kunnen. Het gaat om de ervaring en beleving van wat en waarom iets gezond is, niet alleen om abstracte adviezen zoals minder suikers en koolhydraten. Dan volgt de bewustwording vanzelf.
Bij diabetes type 2 zijn het dalen van de bloedsuikerspiegel en BMI belangrijk. Door patiënten te laten zien dat de waarde van beide parameters te beïnvloeden is door gezonde voeding, hopen de bedenksters ze te motiveren. Dit kan worden gemeten tijdens de periodieke controles bij de praktijkondersteuner en/of huisarts. Dat patiënten zich fysiek beter gaan voelen (meer energie en minder moe) is echter van grotere waarde. Hierdoor gaan ze zich waarschijnlijk meer bewegen. Het afvallen komt dan vanzelf en is dan ook geen doel op zich.
Van Schaik en Schmidt focussen zich in eerste instantie bewust op autochtone Nederlanders omdat zij een welomschreven eetcultuur kennen. Bij niet-Westerse immigranten is de prevalentie diabetespatiënten groter, maar de eetculturen in de Middellandse zeelanden, Afrika en Azië zijn erg divers.

Oordeel Initiatieven waarin voedingspakketten aan huis worden bezorgd schieten op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Voedingspakket op maat onderscheidt zich hiervan omdat het zich richt op een hele specifieke doelgroep: diabetes type 2-patiënten. Daarnaast bieden de initiatiefneemsters de doelgroep niet alleen recepten met de daarbij behorende voedingsmiddelen, maar informeren zij ze ook over het ‘waarom’ van de voedingsmiddelen. Als je alleen de recepten volgt weet je niet waarom iets gezonder of beter is. De aanvullende informatie helpt patiënten om gezonde(re) keuzes te maken. Op deze manier kunnen zij hun leefstijl structureel aanpassen.Mattees van Dijk

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Feinman RD, et al. Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base. Nutrition Journal 2015;31:1-13.