Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veilig de weg op

redactie

Doelgroep Patiënten die medicijnen gebruiken die de rijvaardigheid (kunnen) beïnvloeden en zorgverleners die deze medicijnen voorschrijven of adviseren.

Inhoud Een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Velen zullen zich afvragen: mag ik dan wel autorijden? Op deze site vind je er genoeg informatie over. Op de homepage wordt je aandacht getrokken naar een geel kader met de vraag: mag ik rijden met mijn medicijn? Typ een willekeurig medicijn in en direct is duidelijk of je er mee mag autorijden. Komt het niet in de lijst voor? Dan mag je ervan uitgaan dat je er prima mee kunt autorijden. Verschijnt het wel in de lijst, dan krijg je informatie in welke categorie dit medicijn valt en wat het advies voor autorijden is. Zo vind je bij codeïne bijvoorbeeld dat het onder categorie II (licht tot matig negatieve invloed op rijvaardigheid) valt, met als advies: tot en met 20 mg 1x per dag: niet autorijden zolang bijwerkingen aanhouden; meer dan 20 mg 1x per dag: eerste 2 weken niet autorijden.
Naast deze functie kun je op de site terecht voor veelgestelde vragen en nieuws. Ook staat er iets over wetgeving en is er informatie voor zorgverleners hoe ze hun patiënten het best kunnen adviseren.

Oordeel Met name de zoekfunctie van deze website vind ik erg handig. Als patiënten met de vraag komen of ze mogen autorijden met het medicijn, kun je gericht uitleggen waarom wel of niet. De website verstrekt betrouwbare informatie. Het zorgt voor een open gesprek over medicatie en rijvaardigheid. Daarnaast kun je eventueel zoeken naar vervangende medicijnen die niet, of minder de rijvaardigheid beïnvloeden.

Jacolien de Ruiter-Potkamp

Waardering: ****

* zeer matige website
** matige website
*** aardige website
**** goede website
***** topper!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 3

Literatuurverwijzingen: