Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘U bent te zwaar!’

redactie

Het gewicht is vaak onderwerp van gesprek in de spreekkamer van de praktijkondersteuner. Maar noemen wij het ook altijd bij de naam als het gaat om overgewicht of obesitas?

Amerikaanse onderzoekers gingen in de National Health and Nutrition Examination Survey study na of mensen met overgewicht of obesitas van hun zorgverlener te horen hadden gekregen dat ze te zwaar waren. De belangrijkste uitkomstmaat was het percentage deelnemers dat zichzelf beschouwt als “niet te zwaar” versus het percentage deelnemers dat zichzelf beschouwt als “wel te zwaar”. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen overgewicht (BMI 25 tot 30) en obesitas (BMI 30 en hoger). Van de deelnemers met een BMI van 25 of hoger had 45% van een zorgverlener te horen gekregen dat er sprake was van overgewicht. In de obesitasgroep was dit 66,4%. Deelnemers die te horen hadden gekregen dat ze te zwaar waren, hadden vaker de wens gewicht te verliezen en deden vaker een poging om af te vallen. Het betrof hier echter een dwarsdoorsnedeonderzoek waarbij je niet zonder meer het verband tussen benoemen van het probleem en het effect ervan kunt vaststellen. Mogelijk spelen andere factoren een rol in de bewustwording en identificatie van het probleem. Ook wordt niet duidelijk wat de langetermijneffecten van de interventie op de gezondheid kunnen zijn. Bewustwording van het hebben van overgewicht leidt wellicht tot meer pogingen om dit gewicht te verminderen. Het effect van gewichtschommelingen op de gezondheid is echter nog onduidelijk. We mogen uit dit onderzoek concluderen dat het benoemen van overgewicht nog wel eens nagelaten wordt. Het is een belangrijke eerste stap, maar iemand vertellen dat hij te zwaar is volstaat niet. Advisering van en begeleiding bij een gezonde leefstijl die ook op de lange termijn kan worden volgehouden, blijft uiteindelijk van het allergrootste belang. (Annemieke de Jong)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1
Sharma AM. Physicians’ calling patients on excess weight may provide reality check and increase desire to lose weight in overweight and obese individuals. Evid Based Med 2011;16:176-77.