Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Traditionele Marokkaanse geneeswijzen

redactie

Een djinn is een geest die zich nestelt in de mens en ziekte en ellende kan veroorzaken. Je kan er een ‘oplopen’ door bijvoorbeeld gedachtenloos een pan met heet water af te gieten in de goot. Het hete water kan een djinn die zich toevallig in dezelfde goot bevindt, verbranden. De djinn neemt wraak door de aanstichter ziek te maken. In Marokko, maar ook in alle landen waar Marokkaanse immigranten wonen, is het geloof hierin springlevend. Dat maakt ook de traditionele Marokkaanse geneeswijzen populair. Een djinn kan namelijk alleen worden bestreden door een traditionele genezer, met koranspreuken of andere oeroude gebruiken.
Aangezien iedereen in de gezondheidszorg wel eens te maken krijgt met Marokkaanse patiënten, is enige kennis van djinn en andere bijzondere ziekmakers handig.
Dat kan met dit boek. Auteur Philip Hermans deed als psycholoog en antropoloog in Marokko jarenlang onderzoek naar de traditionele genezers, hun patiënten en de verschillende heiligdommen die een rol spelen bij genezingsrituelen. Hij bespreekt hoe de genezers te werk gaan en geeft voorbeelden van verzen en liederen die gebruikt worden bij de soms bizarre rituelen. Ook is het boek geïllustreerd met veel foto’s, waardoor de lezer zich een beetje in de woeste binnenlanden van Marokko waant.
Voor iedereen die met Marokkaanse patiënten te maken krijgt, of een ieder die gewoon geïnteresseerd is in de Marokkaanse cultuur, is dit boek een aanrader.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 4

Literatuurverwijzingen: