Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stresstest voor het hart

redactie

Tijdens een zwangerschap is het normaal dat bij de vrouw de hartwand dikker wordt en het hart groter. De linker ventrikel groeit hierbij evenredig mee (excentrische remodellering). De zwangerschap kan gezien worden als een stresstest voor het hart. De meeste vrouwen doorstaan dit prima en na de geboorte normaliseert de omvang van het hart weer. Maar bij vrouwen met PE groeit de linker ventrikel vaak niet evenredig mee in de zwangerschap. Deze vorm van remodellering wordt ook gezien bij hartfalen.
In de onderzoeksperiode van juni 2012 tot mei 2013 werden in Nederland 172.000 kinderen geboren. Ongeveer 11.000 vrouwen (6,4%) kregen tijdens hun zwangerschap PE.
Bij een op de vier vrouwen met PE ontstaat een asymptomatische vorm van hartfalen. Deze vorm is de voorloper van de klinische vorm van hartfalen. Bij vrouwen met PE in de voorgeschiedenis toonde het onderzoek ook een relatie aan tussen een vergrote linkerventrikelmassa, een verhoogde diastolische bloeddruk en de aanwezigheid van prehypertensie, en het ontstaan van hypertensie in de daarop volgende 12 jaar.
Vervolgonderzoek moet meer inzicht geven in welke vrouwen wel en welke vrouwen geen hartfalen ontwikkelen. Maar voor nu moet de conclusie zijn dat we vrouwen met PE in de voorgeschiedenis regelmatig bloeddrukcontroles aanbieden en zo nodig preventief behandelen.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Ghossein-Doha C. Cardiac Adaptation during and after hypertensive gestation [proefschrift]. Maastricht: Universiteit Maastricht, 2015.