Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stress maakt meer kapot dan je lief is

redactie

Bij de totstandkoming van het rapport waren deskundigen vanuit de cardiologie, psychologie, epidemiologie, psychiatrie, klinische genetica en psychofysiologie betrokken.
Chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Indirect heeft het een negatieve invloed op onze leefstijl, wat op den duur kan leiden tot hart- en vaatziekten. In het rapport gaat de aandacht echter ook uit naar de directe fysiologische relatie tussen stress en hart- en vaatziekten. Piekeren en tobben verhogen de bloeddruk, de hartslag en de contractiekracht van het hart. Deze factoren spelen een rol bij het ontstaan van coronaire syndromen. Ook bij acute stress, zoals bij hevige emoties, wordt een toename van acute hartproblemen gezien, zoals myocardinfarct, ritmestoornissen en stresscardiomyopathie, bij mensen met een additionele gevoeligheid hiervoor.
Het hebben van hart- en vaatziekten kan ook weer psychologische stress veroorzaken. Bij mensen met hart- en vaatziekten komen vaker angst- en depressiestoornissen voor. Zij ervaren een verminderde kwaliteit van leven en hebben vaker moeite met het volgen van leefstijladviezen. Hetgeen weer kan resulteren in een toename van klachten en een verhoging van het risico op het ontwikkelen van nieuwe hart- en vaataandoeningen.
Het rapport zet de relatie tussen stress en hart- en vaatziekten wetenschappelijk onderbouwd neer en biedt daarmee uitgangspunten om aanpassingen van zorg en beleid in gang te zetten.
Naast al onze aandacht voor de reguliere leefstijladviezen in de spreekkamer doen we er goed aan ook de stressbepalende factoren te onderzoeken en te bespreken.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Psychologische stress verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De Hart&Vaatgroep en de Hartstichting [persbericht].