Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sonjabakkeren, South-Beach of toch iets anders?

redactie

Afvallen is erg lastig, zeker als je al dik bent, en daarna is dun blijven nog moeilijker. Niets lijkt goed te helpen en daarom zijn er zo veel verschillende methoden op de markt. Allerlei slimme types willen een graantje meepikken van de publieke ellende en bevelen hun eigen methode aan als de best werkende. Onderzoekers uit Harvard vergeleken vier verschillende laagcalorische diëten, die zodanig waren samengesteld dat een dieet met weinig koolhydraten kon worden vergeleken met veel koolhydraten, veel vet met weinig vet en veel eiwit met weinig eiwit. Alle diëten voldeden aan de richtlijnen voor gezonde voeding. De onderzoekers randomiseerden 811 patiënten met een gemiddelde BMI van 33 over de 4 verschillende diëten en de deelnemers werden allemaal intensief begeleid, zowel via groepsbijeenkomsten als via individuele contacten. In een keurige intention-to-treat-analyse bleek vervolgens dat de deelnemers gemiddeld na twee jaar 9,3 kg waren kwijtgeraakt en dat 15% van hen meer dan 10% van hun oorspronkelijke gewicht was verloren. Het maakte echter niet uit welk dieet de deelnemer had gevolgd. Ook als het ging om cardiovasculaire risicofactoren, moeite met het houden aan de afspraken en hongergevoel bestond er nauwelijks verschil.
De moraal van het verhaal: als je af wilt vallen moet je minder eten. Zolang je gezonde voeding neemt, maakt de samenstelling minder uit en kan individuele voorkeur de doorslag geven. Alle dieetgoeroes hebben ongelijk: er is geen bewijs voor een betere werkzaamheid van welk dieet dan ook. (Henk van Weert)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Sacks FM, et al. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. N Engl J Med 2009;360:859-73