Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen de strijd aangaan helpt tegen COPD

redactie

Een wijkgerichte aanpak met voorlichting om COPD te voorkomen en behandeling van de aandoening in een vroeg stadium, doet de afname van FEV1 dalen. Dat blijkt uit Chinees onderzoek. Tot de wijkgerichte aanpak behoorden ook advisering vna de overheid om een vervuilende cementfabriek te verplaatsen: zo werden overheid en omwonenden zich meer bewust van de invloed van luchtvervuiling op het ontstaan en de vergering van COPD. 

Chinese onderzoekers evalueerden het effect van wijkgerichte interventies ter preventie en management van COPD. Levert dit betere resultaten op dan de gebruikelijke zorg? Ruim 1000 patiënten tussen de 40 en 89 jaar werden in 2 groepen verdeeld. Zij waren afkomstig uit 8 gezondheidscentra in de Chinese provincie Guangdong. De controlegroep kreeg de gebruikelijke medicamenteuze zorg aansluitend op de GOLD-richtlijnen.
Binnen de interventiegroep verdeelden de onderzoekers de proefpersonen in drie groepen: gezonde mensen, een groep met een hoog risico op COPD en COPD-patiënten. Zij kregen gedegen voorlichting in de vorm van folders, krantenartikelen, tv-programma’s, lezingen, en een gratis consult. Ook kregen ze adviezen voor betere fornuizen en ventilatiesystemen, en tips voor een schonere werk- en leefomgeving. De lokale overheid kreeg daarnaast het advies om een vervuilende cementfabriek aan te pakken, met het doel om omwonenden bewust te maken van de invloed van luchtvervuiling. Verder kregen de COPD-patiënten en de hoogrisicogroep intensieve begeleiding, waar nodig behandeling en revalidatie. Voor de rokers was er een stoppen-met-rokenplan op maat. De belangrijkste effectmaat was de jaarlijks gemeten FEV1, zonder gebruik van een luchtwegverwijder. Bij de gezonden en mensen met een hoog risico op COPD bleek de FEV1 in de interventiegroep significant minder af te nemen dan in de controlegroep: het verschil was 19 ml (95%-BI 3-36) ofwel 9% (0,1-1,8%) van de voorspelde waarde. Voor de mensen die al COPD hadden, golden deze resultaten niet. Ook stopten in de interventiegroep meer mensen met roken (21% versus 8%) en was er minder morbiditeit (1% versus 3%) tijdens de 4 jaar follow up. De mensen in de interventiegroep hadden betere kennis van COPD en de gevaren van (mee)roken, slechte luchtkwaliteit buitenshuis en arbeidsomstandigheden. Conclusie: diverse factoren dragen bij aan het krijgen van COPD en wijkgerichte aanpak van deze omstandigheden kan ervoor zorgen dat gezonden en patiënten met een hoog risico minder snel COPD krijgen. Rest de vraag of die omstandigheden in China nou zoveel slechter zijn dan in Nederland? Met een regering die kolencentrales wil bouwen en de maximum snelheid op snelwegen verhoogt naar 130 km per uur, weet ik dat nog net zo niet…

Susan Umans

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Zhou Y, et al. Community based integrated intervention for prevention and management of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in Guangdong, China: cluster randomised controlled trial. BMJ 2010;341:c6387.