Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roken verhoogt kans op borstkanker

redactie

Het risico van het krijgen van borstkanker na de menopauze is groter bij vrouwen die langdurig roken of gerookt hebben, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen passief meeroken en het ontstaan van borstkanker.

Dit cohortonderzoek werd uitgevoerd bij 79.990 vrouwen in 40 verschillende klinieken in de Verenigde Staten. Onderzoekers volgden de vrouwen ruim 10 jaar lang en constateerden bij 3520 vrouwen een vorm van invasieve borstkanker. Vergeleken bij de groep vrouwen die nog nooit had gerookt, kwam 9% meer borstkanker voor bij vroegere rooksters en 16% meer borstkanker bij vrouwen die nog steeds rookten. Het risico op borstkanker neemt toe naarmate er langer en intensiever gerookt is. Vrouwen die meer dan 50 jaar gerookt hebben, lopen het meeste risico. Het verhoogde risico op borstkanker blijft aanwezig tot 20 jaar na het stoppen met roken. Er lijkt ook een verband te bestaan tussen langdurige blootstelling aan tabaksrook (passief roken) en een verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Dit zal echter eerst moeten worden bevestigd door andere onderzoeken. De hulpmiddelen bij het stoppen met roken worden helaas niet meer vergoed. Dit neemt niet weg dat we onze patiënten moeten blijven motiveren om te stoppen! Hoe jonger hoe beter, zo blijkt. Al was het maar vanwege een rookvrije omgeving voor de kinderen. (Annette van Vliet )

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Luo J, et al. Association of active and passive smoking with risk of brest cancer among postmenopausal women: a prospective cohort study. BMJ 2011;342:d1016.