Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reactie op statines genetisch bepaald

redactie

Genetische aanleg speelt niet alleen een rol bij het ontstaan van ziekten, maar heeft ook invloed op hoe we op medicatie reageren. Een groots opgezet onderzoek door de Queen Mary University van Londen en gepubliceerd in Nature Communications, toonde aan dat mensen met verhoogd LDL-gehaltes verschillend reageren op statines. Statines kunnen slechte cholesterolspiegels verlagen tot 55% en het risico van hartaandoeningen reduceren, maar blijkbaar niet bij iedereen.

In de meta-analyse zijn de gegevens van zes randomized controlled trials (RCT’s) en tien observationele onderzoeken nader geanalyseerd op genetische varianten die de reactie van patiënten op statines kunnen bepalen. Op die manier werden de reacties op statines van 40.000 proefpersonen met een verhoogd LDL-gehalte in kaart gebracht. De bevindingen werden op vele universiteiten wereldwijd bekeken (wat waarschijnlijk de oorzaak is van de grote hoeveelheid auteurs: ongeveer 100!).
Analyse van de gecombineerde gegevens toonde aan dat de reactie op statines per persoon verschilt, zowel ten aanzien van hun LDL-verlagende capaciteit als van de effectiviteit in het verminderen van ernstige cardiovasculaire events. Specifiek vond men twee nieuwe genetische varianten die bij een verhoogd LDL-gehalte significant van invloed waren op de mate van reactie op statines. Een van de geïdentificeerde varianten zorgde voor een sterkere reactie op statines, terwijl de ander juist de reactie op statines afzwakte.
Door de vele auteurs wordt dit onderzoek ‘een belangrijk stap voorwaarts in het begrip van hoe genetische varianten het effect op behandeling met statines bepalen’ genoemd. Uiteraard vinden de auteurs dat verder onderzoek nodig is om uit te vinden hoe deze resultaten in de praktijk kunnen worden toegepast. Dat lijkt een goed idee: wij wachten af.

Sietsche van Gunst

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Postmus I, Trompet S en zeer vele anderen. Pharmacogenetic meta-analysis of genome-wide association studies of LDL cholesterol response to statins. Nature Communications 2014;5:nr. 5068. Doi:10.1038/ncomms6068.