Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praten over risico’s

redactie

In de praktijk komt het regelmatig voor dat er een risicoprofiel voor HVZ wordt opgesteld. Een richtlijn hoe je dit kunt uitvoeren, vind je in de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement. Deze standaard vermeldt dat je eventuele interventies naar aanleiding van de hoogte van het risico het beste in samenspraak met de patiënt kunt bespreken. Dit klinkt logisch, omdat de patiënt ook voor de interventie gemotiveerd moet zijn. Toch is gezamenlijke besluitvorming nog niet overal ingeburgerd.
Duitse onderzoekers keken of het gebruik van een risicokeuzehulp bij het bespreken van het risico op HVZ invloed heeft op de tevredenheid, betrokkenheid en eventuele spijt van de ingezette interventie bij patiënten. Hiervoor verdeelden ze deelnemende huisartsen in twee groepen. In de interventiegroep kregen 44 huisartsen speciale training op het gebied van het vaststellen van cardiovasculair risico en de bijbehorende interventies met behulp van een risicokeuzehulp en op het gebied van communicatie- en gespreksvaardigheden. Zevenenveertig huisartsen in de controlegroep kregen een nascholing over andere onderwerpen.
Na de scholing nodigde men patiënten met een hoog cholesterolgehalte in beide groepen uit voor het opstellen van een risicoprofiel (550 patiënten in interventiegroep en 582 patiënten in controlegroep).
Na zes maanden vond bij 460 patiënten in de interventiegroep en bij 466 patiënten in de controlegroep een follow up-consult plaats. Het bleek dat in de interventiegroep de patiënten meer tevreden waren, zich meer betrokken voelden bij de besluitvorming en minder spijt hadden over de gemaakte keuze. In beide groepen daalde het HVZ-risico. Het gebruik van een risicokeuzehulp kan eraan bijdragen om samen met de patiënt tot een goede keuze te komen, waar de patiënt ook achter staat en tevreden over is. Denk er dus aan om bij het vaststellen van een volgend risicoprofiel de risicotabel tevoorschijn te halen en ga het gesprek aan met de patiënt, waarbij je de keuzes goed met de patiënt doorspreekt. Een gestructureerde keuzehulp kan daarbij een belangrijke rol spelen. (JP)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Krones T, et al. Absolute cardiovascular disease risk and shared decision making in primary care: a randomized controlled trial. Ann Fam Med 2008;6:218-27.