Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondertussen in H&W 12

redactie

H&W 12 heeft maar liefst drie herziene standaarden: otitis media acuta bij kinderen, otitis media met effusie bij kinderen en problematisch alcoholgebruik.
Dementie op jonge leeftijd
Het herkennen van dementie op jonge leeftijd is moeilijk, waardoor de periode voorafgaand aan de diagnose langer is. Dit leidt vaak tot onzekerheid en spanningen binnen het gezin. De Vugt en Van Vliet gaan in hun beschouwing dieper in op de hulpsignalen om dementie op jonge leeftijd te herkennen.
Bakker et al. beschouwen de zorgbehoeften van de dementerenden en hun mantelzorgers.

Wie kan astma voorspellen?

Lees hoe Van der Mark et al. tot een voorspellend model komen voor kleuters met piepende ademhaling en/of kortademigheid. CAPS is een scoremodel dat de kans aangeeft op een elfpuntsschaal. CAPS biedt een eenvoudig en praktisch instrument om bij peuters en kleuters die mogelijk astma hebben te kiezen tussen (waakzaam) afwachten of ingrijpen.

Wie zorgt er voor de huisarts?

De huisarts heeft het druk en staat onder druk. Uit onderzoek blijkt dat voor de huisarts plezier in het werk de belangrijkste indicator is voor kwaliteit van zorg. Bolhuis schrijft in een mooi commentaar hoe de huisarts daar aan kan werken.

Chikungunya

De klinische les van Gootjes gaat over Chikungunya: een virale aandoening die wordt verspreid door muggen van het geslacht Aedes. Na een recente uitbraak in de Caraïben verspreidt de aandoening zich snel. Let op Nederlandse reizigers uit dit gebied met koorts en polyartralgie.

Levenseindegesprekken

De huisarts is bij uitstek degene om bij kwetsbare ouderen het levenseinde bespreekbaar te maken. Ott et al. leggen uit dat Advance Care Planning kan bijdragen aan goede kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen in de laatste levensfase.

Floor Jaspers en Just Eekhof

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 6

Literatuurverwijzingen: