Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nurse practitioner niet goedkoper dan huisarts

redactie

Een consult bij een Engelse nurse practitioner kost inclusief opleiding, aangevraagd onderzoek, voorschriften en verwijzingen gemiddeld 30 Engelse pond. Het gemiddelde consult bij de huisarts kost 28 pond. Volgens economisch onderzoek naar de totale kosten van taakverschuiving vonden Engelse onderzoekers geen verschillen tussen de kosten tussen nurse practitioners en huisartsen in dienstverband. Ze deden hun berekeningen aan de hand van uurtarieven van huisartsen en NP’s en allerlei gegevens uit randomized controlled trials over de inzet van NP’s. NP’s zijn per uur wel goedkoper, maar omdat ze langer over een consult doen en iets meer kosten maken aan onderzoek, geneesmiddelen en verwijzingen, verdampt dat loonvoordeel helemaal. Voor praktijken in Engeland die op het punt staan om of een extra huisarts in dienst te nemen of een NP zijn de economische argumenten dus niet belangrijk. Misschien nog wel belangrijker is het dat de totale gezondheidszorg door de inzet van NP’s niet goedkoper wordt. Inhoudelijke argumenten (meer kwaliteit, tevredener patiënten) zouden volgens de onderzoekers de doorslag moeten geven bij de aanstelling van nieuwe krachten. Het is de vraag of de Engelse sommen naar Nederland te vertalen zijn, maar vooralsnog zou besparing geen argument moeten zijn om NP’s in de huisartsenpraktijk in te zetten. (JZ)

Hollinghurst S, et al. Comparing the cost of nurse practitioners and GPs in primaray care: modelling economic data from randomised trials. Br J Gen Pract 2006;56:530-5.

De berichten, commentaren en reacties in het Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van het vak. Bijdragen van lezers zijn welkom (tpo@nhg-nl.org). De bijdragen in deze aflevering zijn van Roelf Norg, Henk Schers en Joost Zaat.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 1

Literatuurverwijzingen: