Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet de buurtsuper, maar de sportschool helpt diabetes te voorkomen

redactie

Uit een groot Amerikaans onderzoek komt naar voren dat vooral de aanwezigheid van sportfaciliteiten een gunstige invloed heeft op het voorkomen van diabetes type 2 in de bevolking. Zijn er veel sportscholen, dan komt diabetes minder voor. Dit verband geldt niet voor buurtsupers. 

In de Verenigde Staten komt diabetes mellitus type 2 meer voor dan in Nederland en zijn de verschillen in SES (Social Ecomic Scale) markanter dan in ons land, met name in de grote steden. Amerikaanse onderzoekers wilden met het MESA-onderzoek (Multi Ethnic Study of Atherosclerosis) de verschillen in de ontwikkeling van arteriosclerose ten aanzien etniciteit vastleggen. Met de gegevens uit de database stelden zij vast of de sociale leefomgeving van mensen invloed heeft op de ontwikkeling van diabetes type 2. Uit de gegevens van MESA, die tien jaar liep, werd vastgesteld of in de buurt waar de onderzochte populatie woonde supermarkten waren die gezond voedsel verkochten en er faciliteiten waren om te sporten. Ook de leefbaarheid van de buurt werd meegenomen.
De onderzoekers corrigeerden voor andere bekende risico’s zoals roken en alcoholgebruik, inkomen, opleidingsniveau, leeftijd en aanleg voor diabetes type 2. Het resultaat was dat de aanwezigheid van sportfaciliteiten een sterke vermindering gaf van het optreden van diabetes type 2 in de 10 jaar die de MESA duurde (HR 0,79 met een spreiding van 0,69-0,90; P < 0,001). Diabetes type 2 ontwikkelde zich 20% minder vaak in buurten met sportfaciliteiten. Als je de leefbaarheid van de buurt ook corrigeerde maakte dit weinig uit. Opvallend was dat de aanwezigheid van supermarkten met gezond voedsel er geen invloed op had. De onderzoekers geven aan dat zij aanwijzingen vonden dat de aanwezigheid van voldoende sportfaciliteiten in de woonomgeving een remmende invloed kan hebben op de ontwikkeling van diabetes type 2. Natuurlijk geven zij ook aan dat de armere buurten minder sportfaciliteiten hebben omdat die daar niet rendabel zijn en indirect SES toch invloed heeft op gezondheidsrisico’s.
Als we dit onderzoeksresultaat (heel voorzichtig) doortrekken naar Nederland is het vooral voor beleidsmakers en stedenbouwers belangrijk een langetermijnplan te maken, waarbij er bij de inrichting van wijken die geschikt zijn voor lagere inkomensgroepen, rekening wordt gehouden met de inplanning van goedkope (desnoods gesubsidieerde) sportvoorzieningen.
Mattees van Dijk

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Christine PJ, et al. Longitudinal associations between neighborhood physical and social environments and incident Type 2 Diabetes Mellitus. The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). JAMA Intern Med 2015;175:1311-20. Doi:10.1001/jamainternmed.2015.2691. Published online June 29, 2015