Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mobieltje niet effectief bij monitoren astma

redactie

Dit werd onderzocht onder 288 Engelse pubers (vanaf 12 jaar) en volwassenen, waarbij de astma-instelling slecht was volgens de scorelijst ACQ (1,5 of hoger ). De interventiegroep (n = 145) had een mobiel. De controlegroep (n = 143) hield een papieren dagboek bij. Twee keer per dag noteerde iedereen symptomen, medicijnengebruik en peak flow in hun telefoon of op papier. De patiënten met een mobiel kregen aan de hand van de geblazen peakflow direct een advies volgens de verkeerslichtkleuren rood, oranje en groen. Beide groepen ontvingen zorg volgens de geldende richtlijnen. Voor randomisatie nam iedereen deel aan een educatiesessie over astma. De verandering van de ACQ-score bij start en na 6 maanden was onder andere de primaire uitkomstmaat. Voor een klinische verbetering moest de score met 0,5 afnemen. Bij beide groepen was er na 6 maanden een klinische verbetering. Helaas werden er geen significante verschillen in de ACQ-score tussen beide groepen gevonden. In de groep met mobieltjes nam de score gemiddeld 0,75 af en in de papieren groep 0,73.
Het aantal patiënten met excacerbaties, prednisonkuren en niet geplande consulten waren ook vergelijkbaar in beide groepen. Hetzelfde gold voor de gemaakte gezondheidskosten. De kosten voor telemonitoring via de mobiel waren hoog en daardoor niet kosteneffectief. Hoe mooi de techniek tegenwoordig ook is, het is niet altijd een verbetering…

Jacolien Potkamp

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Dermot R, et al. Clinical and cost effectiveness of mobile phone supported self monitoring of asthma: multicentre randomized controlled trial. BMJ 2012;344:e1756 (doi: 10.1136/bmj.e1756)