Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met een korrel zout…

redactie

Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. De afgelopen jaren zijn een aantal onderzoeken gepubliceerd die suggereren dat een lage zoutinname gerelateerd is aan een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen en sterfte.

De Cochrane library (verzameling van databases van het effect van gezondheidsinterventies en medische tests) publiceerde een update van een eerder review uit 2011 die de effecten van vermindering van zoutinname beschrijft op cardiovasculaire aandoeningen. En wat blijkt? Er is nog steeds te weinig bewijs dat minder zout eten ervoor zorgt dat er minder mensen overlijden aan een hart- of vaataandoening.
De review combineert onderzoeken die zijn gedaan bij groepen personen met een normale bloeddruk, groepen met een verhoogde bloeddruk en gemengde groepen met zowel normale als verhoogde bloeddruk. Gedurende een follow-up periode werd gekeken hoe het effect van zoutbeperking was op overlijden aan hart- en vaatziekten. De follow-up van de meeste groepen liep uiteen van 6 tot 36 maanden; en de langste follow-up was 12,7 jaar.
Uit al die onderzoeken naar de effecten van zoutvermindering, blijkt echter onvoldoende bewijs voor een gunstig effect van zoutbeperking op de cardiovasculaire mortaliteit bij patiënten met normale en te hoge bloeddruk. De onderzoekers houden daarbij wel een slag om de arm, want de onderliggende onderzoeken waren niet altijd van goede kwaliteit. Dat maakt het lastig om een goede conclusie te trekken. Met enige zekerheid kan wel worden geconcludeerd dat de bloeddruk licht daalt bij mensen die het zout beperken. Of dit uiteindelijk leidt tot minder cardiovasculaire events, is dus (nog) niet te zeggen.

Annette van Vliet

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1
Adler AJ, et al. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev 2014;Dec 18;12:CD009217. Doi: 10.1002/14651858.CD009217.pub3.