TvPO nr. 4, 2021

    In het vierde nummer van TvPO vertelt Monique van Ruiten-Hendriks over de bijzondere weg die ze heeft afgelegd naar haar vak als POH. Daarnaast is er aandacht voor anemie, pijneducatie en advance care planning.  Gastcolumnist Lisette Bouman vertelt over haar ervaringen bij een ouder echtpaar.

    Voorwoord Ellis van Atten: Energie opdoen

    Heerlijk, het is zomer. Herinner jij je ook die eindeloze zomervakanties? Zes weken lang spelen, zwemmen, luieren, zorgeloosheid en meestal wel een paar weken op vakantie. Je was over, of blijven zitten. Het maakte niet uit, het was duidelijk. Totdat school weer begon, was er ontspanning, vrijheid en kon je je helemaal opladen.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Nieuwe inzichten Anemie

    De behandeling van ijzergebreksanemie is net zo effectief en geeft een kleiner aantal bijwerkingen als minder vaak wordt gesuppleerd. Daarom is de NHG-standaard Anemie herzien.

    Interview met Monique van Ruiten-Hendriks

    Wat doe je als je werk je ziel en zaligheid is, maar je het vanwege een fysieke beperking niet meer kunt uitvoeren? Monique van Ruiten-Hendriks (56) overkwam dit twee keer.

    Column Saskia Sielias: Alsnog een klik

    Voor een goede behandelrelatie moet er een klik zijn tussen patiënt en behandelaar. Samen kunnen werken is namelijk van groot belang. Om een match te maken, schat ik in welke patiënt bij welke therapeut zou kunnen passen. Maar 'de klik' is er niet altijd meteen.

    Uitdroging

    Stop of verminder bij (dreigende) uitdroging tijdelijk het gebruik van NSAID's, RAAS-remmers en diuretica. Dat is het devies voor sommige patiënten. Zo kunnen complicaties worden voorkomen.

    Professie: Zorg ook goed voor jezelf

    Zorgprofessionals staan altijd klaar voor hun cliënten. Maar hoe zorgt de praktijkondersteuner in tijden van stress eigenlijk voor zichzelf?

    Kennisquiz anemie: vragen

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over anemie. De vragen zijn deels geformuleerd als stellingen en deels als multiplechoicevragen.

    Kennisquiz anemie: de antwoorden

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over anemie. De vragen zijn deels geformuleerd als stellingen en deels als multiplechoicevragen.

    Geen schade, wel pijn

    Sommige patiënten hebben pijn zonder dat onderliggende schade kan worden geconstateerd. Hoe is dit mogelijk en wat kunnen poh's-ggz en -somatiek betekenen?

    Ervaringen met advance care planning

    Aan optimale persoonlijke zorg in de laatste levensfase wordt steeds meer belang gehecht. Advance care planning kan ondersteunend zijn. In dit onderzoek staan de ervaringen van patiënten en zorgverleners centraal.

    Gordelroos

    Patiënten met gordelroos hebben gegroepeerde blaasjes en erytheem, een rode kleurverandering van de huid. Meestal worden die voorafgegaan door pijn en gaan ze ook gepaard met pijn.

    Hélène Kok: in de praktijk

    Hélène Kok werkt als praktijkondersteuner in Roosendaal en Papendrecht. Daarnaast is ze een dag in de week preventiemedewerker voor Bevolkingsonderzoek Zuid.

    Tijdig signaleren

    Een nieuw hulpmiddel dat zorgverleners helpt tijdig palliatieve zorgbehoeften te signaleren en inventariseren bij mensen met gevorderd hartfalen. We hebben het over I-HARP. Hiermee is ook advies te krijgen over de zorg voor patiënt en naasten én over het inschakelen van andere zorgverleners.

    Recensies: FIT4LIFE – HÉT DOKTERSRECEPT

    Dr. Stefan van Rooijen is huisarts in opleiding en zorginnovator. In samenwerking met twee chirurgen en een chirurg in opleiding ontwikkelde hij het gezondheidsprogramma Fit4Surgery.

    Recesies: DRANKJE?

    De ware gevaren van alcohol zijn de meeste mensen niet bekend. David Nutt, hoogleraar psychofarmacologie, beschrijft in zijn boek de wetenschappelijke feiten over alcohol en gezondheid.

    Column: tapijt vol prut

    Je hebt weleens momenten dat je de tijd het liefst tien minuten, nee soms maar één minuut, terug wilt spoelen, maar er later om kunt lachen. Het volgende moment springt er na al die jaren toch wel uit.