Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maar ik heb hele zware botten!

redactie

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar het bestaan van deze fabels. In een representatieve steekproef werden 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder bevraagd met een online vragenlijst. Hierbij kregen de deelnemers gerandomiseerd 10 feiten/fabels op het gebied van gezondheid en 10 feiten/fabels op het gebied van gewicht voorgelegd. De respondenten werd gevraagd aan te geven of een uitspraak waar of niet waar is.
Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 18 jaar en ouder een dieet volgt of gevolgd heeft. Informatie over gezonde voeding wordt vooral verkregen via websites, recepten en tijdschriften. Van de ondervraagden gelooft 63% in de fabel dat je afvalt door veel water te drinken. Bijna 60% gelooft dat het zuur van grapefruit of citroen helpt bij het afbreken van vet en 53% denkt dat je afvalt door het eten van 6 kleine maaltijden in plaats van 3 grote. Op de website van het Voedingscentrum worden deze en andere fabels ontkracht en wordt uitleg gegeven hoe het wel zit. Ook vertelt de website wat dan wel helpt. Een stappenplan geeft aan hoe je in 7 stappen op een gezonde en effectieve manier kunt afvallen.
Waar loop jij tegenaan in de spreekkamer? Wat is de opmerkelijkste uitspraak die je ooit hebt gehoord over afvallen? Mail het ons op tpo@nhg.org.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Voedingscentrum. De grootste fabels over afvallen. 29 januari 2013. www.voedingscentrum.nl.
2Temminghoff M, Van Oirschot J. Onderzoek Feiten en Fabels; wat weten consumenten over voeding en gewicht? Den Haag: Voedingscentrum/GFK, 2012.