Voor mensen met een chronische aandoening is het belangrijk en prettig dat zij zelf zoveel mogelijk regie hebben over hun leven. Voor zorgverleners is het fijn als de patiënt betrokken is, meedenkt over zijn behandeling en zich aan afspraken houdt. Dat kan alleen als de patiënt voldoende informatie heeft. Het Longfonds heeft daarom, samen met alle relevante partijen uit het longveld, patiëntenversies ontwikkeld van zorgstandaarden en de richtlijn Palliatieve zorg bij COPD. Het gaat om patiëntenversies voor ‘Astma bij Volwassenen’, ‘Astma bij Kinderen en Jongeren voor ouders’ en ‘Palliatieve zorg bij COPD’. Ook is de bestaande patiëntenversie voor COPD vernieuwd.
In de patiëntenversies kunnen patiënten lezen wat zij mogen en kunnen verwachten van hun behandeling. Maar ook wat er van hen verwacht wordt. De patiëntenversie Astma bij Kinderen en Jongeren geeft ouders bijvoorbeeld een beeld van hoe de zorg voor hun kind eruit komt te zien. Wat gebeurt er op een eerste consult bij de huisarts? Hoe stelt hij een diagnose? Waar heeft mijn kind recht op? Wat kunnen we zelf doen om klachten te verminderen?
De zorgstandaarden en patiëntenversies zijn hulpmiddelen om onderling goede afspraken te maken en de zorg binnen de keten beter op elkaar af te stemmen, en zijn een aanvulling op de NHG-Standaarden. De NHG-Standaarden zijn richtlijnen voor het bieden van goede zorg en zorgstandaarden geven de patiënt daarover duidelijkheid. De patiëntenversie van de Zorgstandaard COPD, die in 2011 uitkwam, wordt inmiddels veel gebruikt in de huisartsenpraktijk, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO. Driekwart van alle praktijkondersteuners en ruim de helft van de huisartsen is bekend met de patiëntenversie van de zorgstandaard.
De patiëntenversies van de zorgstandaarden zijn zowel voor zorgverleners als voor patiënten te bestellen via longfonds.nl/bestellen.
Sietsche van Gunst
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 1
Literatuurverwijzingen: