Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ketchup in strijd tegen hart- en vaatziekten?

redactie

De universiteit van Maastricht deed onderzoek naar het effect van het eten van tomatenketchup op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het was al bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van hartaandoeningen. Met dit onderzoek wilde men nagaan wat het effect zou zijn van een combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup.
In een pilotonderzoek richtte de onderzoekster zich op een ontstekingsproces dat in verband gebracht wordt met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, maar waarschijnlijk ook verantwoordelijk is voor andere gezondheidsproblemen. Proefpersonen in het onderzoek die maaltijden met ketchup aten hadden minder zogenoemde disease initiators in het bloed dan de proefpersonen die dit niet deden. Het betrof een pilotonderzoek onder zes proefpersonen. Het ging vooral om de bepaling of verder onderzoek zinvol zou kunnen zijn. Saillant detail is dat Heinz het onderzoek financierde. Volgens de onderzoekster heeft dit geen invloed gehad op het resultaat.
Hoewel de combinatie aan stoffen in tomaten dus een positief effect kan hebben op onze gezondheid is het nog veel te vroeg om onze patiënten ketchup voor te gaan schrijven.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Maastricht University. Tomatenketchup beschermt tegen hartaandoeningen. 11 december 2012. www.maastrichtuniversity.nl
2Gezondheid.be. Is tomatenketchup goed voor het hart? 22-01-2013. www.gezondheid.be