Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kan een glaasje toch kwaad?

redactie

borrelHet drinken van een borreltje is niet ongezond, dachten we altijd. Het is immers goed ter preventie van hart- en vaatziekten. Uit Nijmeegs onderzoek blijkt echter dat het nuttigen van alcohol toch schadelijk kan zijn. Vooral ouderen vallen makkelijker, al na het drinken van een glas.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren zijn er wettelijke grenzen gesteld aan de hoeveelheid alcohol die de chauffeur mag nuttigen: in de meeste Europese landen is dat 0,05%. Maar het is de vraag of je met die geringe hoeveelheid alcohol in je bloed wel goed aan het verkeer deel kunt nemen. Er zijn aanwijzingen dat ouderen eerder vallen, ook na een glaasje. Kleinschalig onderzoek (n = 13) onder gezonde ouderen, uitgevoerd door de Nijmeegse St. Maartenskliniek, gaf daar meer inzicht in. In dat onderzoek moesten 13 gezonde ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 61,5 jaar, wandelen op een loopband en obstakels vermijden. Dit deden ze voor en na het nuttigen van een glas wodka/jus. Vermijden van obstakels vereist snelle stapbewegingen en dat lukte na één glas alcohol al significant minder dan wanneer ze nuchter waren. Na twee glazen wodka/jus vertoonden alle proefpersonen significant vertraagde responstijden van de m. biceps femoris, de tweekoppige spier aan de achterkant van het bovenbeen. Deze spier speelt een belangrijke rol wanneer het lichaam plotseling snel moet bewegen. De resultaten geven volgens de onderzoekers meer inzicht in het valrisico bij ouderen. Dat wordt toch ernstig verhoogd, ook na één glaasje wodka/jus. Betekent dit dat we ouderen alcoholconsumptie moeten ontraden? En hoe verhoudt zich dat tot het advies dat het drinken van een glaasje rode wijn goed is voor hart en vaten? Het kan in ieder geval geen kwaad om tot voorzichtigheid te manen, ook na een glaasje. (Sietsche van Gunst)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Hegeman J, et al. Even low alcohol concentrations affect obstacle avoidance in healthy senior individuals. BMC Research Notes 2010;3:243.