Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering nieuwe waarden HbA1c

redactie

Glycohemoglobine wordt gevormd door binding van glucose aan hemoglobine. Het gevormde glycohemoglobine blijft aanwezig gedurende de levensduur van een rode bloedcel (circa 120 dagen). Omdat de snelheid van vorming van glycohemoglobine proportioneel evenredig is met de glucoseconcentratie in het bloed, geeft de concentratie hemoglobine een afspiegeling van de geïntegreerde waarde van glucose over de afgelopen 8 tot 12 weken.
Er zijn verschillende vormen van glycohemoglobine (onder andere HbA1c, HbA1, HbA0). De toetsing van de huidige HbA1c verliep in sommige landen in het verleden op verschillende wijzen. Om een uniforme wereldwijde standaardisatie te bereiken ontwikkelde de International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (IFCC) een nieuwe referentiemethode die specifiek de concentratie van alleen HbA1c ten opzichte van HbA0+HbA1c meet. HbA1c-resultaten die worden uitgedrukt in de nieuwe eenheden zijn duidelijk afwijkend van de eenheden die nu gebruikt worden. De tabel geeft de relatie tussen de oude en de nieuwe waarden weer.
[[tbl:343]]
Vanaf 6 april 2010 worden HbA1c-resultaten gerapporteerd in zowel de IFCC-gestandaardiseerde eenheden (mmol/mol) als in oude DCCT-percentages. Vanaf 1 januari 2011 gebeurt dit alleen nog in de nieuwe eenheden. Op de website www.nieuwediabeteswaarde.nl kun je terecht voor verdere informatie. Op www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl staat een uitgebreide omrekentabel.

Paul Janssen

De berichten, commentaren en reacties in het Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van het vak. Bijdragen van lezers zijn van harte welkom, mail deze naar tpo@nhg.org.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 2

Literatuurverwijzingen: