Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interpretatie rasverschillen HbA1c

redactie

De HbA1c (glykohemoglobine)-test meet het percentage aan hemoglobine gebonden glucose en geeft een beeld over de 6-8 weken voorafgaand aan de test; bij diabeten is de uitslag verhoogd. Al jaren is alom bekend dat mensen met een donkere huidskleur gemiddeld een hoger HbA1c hebben dan blanken. Dit werd mede verklaard door een ander hemoglobine en/of andere rode bloedcellen. Verhoogde HbA1c-waarden leken daardoor minder verontrustend en minder consequenties te hebben bij screening op en behandeling van diabetes mellitus bij mensen met een donkere huidskleur.

Uit recent onderzoek blijkt de laatstgenoemde conclusie een fabeltje met een kern van waarheid te zijn. Amerikaanse onderzoekers gebruikten van 1376 niet-diabetici en van 343 diabetespatiënten naast het nuchtere glucose en HbA1c ook geglycosyleerd albumine, fructosamine (respectievelijk aan eiwit gebonden glucose en fructose) en 1,5 anhydroglucitolwaarden uit de Atherosclerosis risk in communities study. De uitkomsten daarvan werden gecorrigeerd voor verschillen tussen de verdeling donkere huidskleur (424) versus blanken (1295) van dezelfde onderzoeksgroep. Bij mensen met een donkere huidskleur – zowel met als zonder diabetes – bleken HbA1c, geglycosyleerd albumine en fructosamine significant hoger. De 1,5 anhydroglucitol in het bloed (verlaagd bij glucosurie door hyperglykemie) bleek significant lager bij niet-diabeten met een donkere huidskleur dan bij blanken zonder diabetes. Bij diabeten met een donkere huidskleur was deze ook verlaagd, zij het niet significant. Het hoe en waarom van dat alles is hiermee nog niet verklaard en vergt nader onderzoek. Conclusie is wel dat een verhoogd HbA1c ook bij een donkere huidskleur serieus moet worden genomen als gevolg van een hogere glucoseconcentratie. Aukje van Beek

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Selvin E, et al. Racial differences in glycemic markers: a crosssectional analysis of community-based data. Annals Int Med 2011;154:303-9.