Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartfalen en diabetes in H&W

redactie

Uit een onderzoek naar het laatste jaar van patiënten met hartfalen blijkt dat de huisarts in het laatste levensjaar meer zorg levert dan de cardioloog. Ook concluderen de auteurs dat een minderheid van de patiënten met vergevorderd hartfalen een duidelijke terminale fase doormaakt. De meerderheid overlijdt eerder met dan door hartfalen.
Verder vind je in deze H&W de tweede herziening van de NHG-Standaard Maagklachten, keken onderzoekers van het NIVEL naar de impact van maligne aandoeningen in de huisartsenpraktijk en blijken oorspuiten soms besmet te zijn en zo ontsteking van de gehoorgang te veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek bij 17 huisartsenpraktijken in de regio Zwolle, de kno-afdeling van de Isala klinieken in Zwolle en de lokale huisartsenpost. De auteurs pleiten voor meer aandacht in huisartsenpraktijken voor het beter reinigen van het instrumentarium. Medisch microbioloog Ellen Stobberingh gaat in een commentaar in op de noodzaak van infectiepreventie.
Ook interessant is de rubriek Huisartsenzorg in cijfers. Deze maand gaat het over de mate waarin huisartsen in consulten over leefstijlgedrag motiverende gesprekvoering toepassen. In dit onderzoek gebeurt dat niet veel, maar het onderzoek vond plaats in 2007-2008 en de situatie kan inmiddels anders zijn. De auteurs pleiten ervoor dat huisartsen in gemotiveerde gesprekstechnieken getraind worden. Ook vinden de auteurs dat rekening moet worden gehouden met de korte consultduur van huisartsen en dat verwijzing naar bijvoorbeeld de praktijkondersteuner voor systematische preventie een logische stap is.

Kun je diabetes genezen?

Steeds meer diabeten bereiken langdurige normoglykemie zonder medicatie, hetzij door leef­stijlinterventies, hetzij door bariatrische chirurgie. Kun je dan spreken van genezing en hoe moet je hiermee omgaan? De auteurs Huls et al. concluderen op grond van de onderliggende pathofysiologische mechanismen dat men in deze gevallen beter kan spreken van remissie en niet van genezing van diabetes. Follow-up op macrovasculaire complicaties blijft noodzakelijk en ook follow-up op microvasculaire complicaties moet niet gestaakt worden, maar kan men wel verminderen.
Uit onderzoek naar de incidentie van seksuele functieproblemen blijkt dat er van 2003 tot 2008 geen duidelijk stijgende of dalende trend te zien is in het diagnosticeren van deze problemen. Meestal komen patiënten alleen naar een consult. Huisartsen krijgen geregeld te maken met complexe multifactoriële seksuele functieproblematiek, waarbij vrouwen ruim drie keer vaker dan mannen na een consult worden verwezen. Het merendeel van de verwijzingen bij vrouwen betreft de tweede lijn. Huisartsen verwijzen relatief weinig naar een seksuoloog.
Verder vind je in de H&W van februari twee artikelen over het voorschrijven van antibiotica. Elshout et al. onderzochten bij hoeveel kinderen antibiotica werd voorgeschreven wanneer zij de huisartsenpost bezochten met koorts. Bij een kwart was dit het geval. Verheij en Bonten schreven een beschouwing over de relevantie van bacteriële resistentie in de huisartsenpraktijk. Dit speelt vooral bij huidinfecties en urineweginfecties. De auteurs pleiten ervoor het terughoudende beleid in het voorschrijven van antibiotica te handhaven.

Susan Umans

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1www.henw.org