Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezocht: gezonde poepdonor

redactie

Enthousiasme in het AMC. Het inbrengen van donorpoep in de dikke darm helpt tegen een wel heel besmettelijke vorm van diarree. De bacterie die de soms levensbedreigende diarree veroorzaakt heet Clostridium difficile. Tachtig procent van de infecties hiermee ontstaan na een antibioticakuur. De darmwand is na zo’n kuur veel nuttige bacteriën kwijt die zorgen voor een natuurlijke afweer tegen ziekteverwekkers. Ook mensen met een verminderde afweer, of patiënten met een darmziekte als de ziekte van Crohn lopen risico op deze ziekte.
Gezonde mensen worden er niet ziek van, maar waar veel zieke mensen bij elkaar liggen kan de bacterie zich snel verspreiden. De diarree van geïnfecteerde patiënten is erg besmettelijk, en buiten het lichaam van de patiënt laat de bacterie zich moeilijk doden. Hij kan wekenlang blijven zitten op beddengoed, ook al wordt dat goed gewassen. Het is daarom noodzaak mensen met deze infectie in isolatie te verplegen. Dat kost 500 euro per opnamedag extra.
De infectie kan nauwelijks genezen worden, omdat de bacterie ongevoelig is geworden voor vrijwel alle medicijnen. AMC maagleverdarmarts in opleiding Josbert Keller over de problemen met de bacterie: “De ziekte is zeer besmettelijk, en geïnfecteerden liggen maandenlang in isolatie. Ik wist niet meer wat te doen, totdat een van mijn collega’s met het idee kwam om donorpoep te transplanteren in de darm van de patiënt.” Inmiddels zijn in het AMC vier patiënten na een eenmalige ‘transplantatie’ genezen.
Het roept bij mensen wel vragen op. Hoe wordt de poep ingebracht? Hoe werkt het? Loop ik geen risico? Het inbrengen gaat met een coloscoop, een slang met een camera aan het uiteinde die via de anus wordt ingebracht. Om door de slang te kunnen wordt het donormateriaal verdund, gewoon met steriel water. De werking berust op het herstel van de normale darmflora, door het aanbrengen van ‘gezonde’ ontlasting. Normale darmflora is prima in staat Clostridium difficile op te ruimen.
Donorontlasting kan van familie komen, maar ook van een willekeurige gezonde donor. Ook dan loopt niemand risico. In het AMC is een groot onderzoek gestart naar de nieuwe methode. De onderzoekers zoeken nog gezonde donoren. (KJ)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 2

Literatuurverwijzingen: