Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehoorverlies en diabetes mellitus

redactie

Het is algemeen bekend dat er bij diabetes mellitus verschillende microvasculaire complicaties kunnen ontstaan aan ogen, nieren en zenuwen. Het binnenoor bestaat uit allerlei structuren. Is het mogelijk dat in het binnenoor ook complicaties door diabetes kunnen ontstaan? De beschreven veranderingen in het binnenoor bij mensen met diabetes mellitus in een aantal kleine autopsie-onderzoeken waren reden genoeg voor verder onderzoek naar de relatie tussen diabetes mellitus en gehoorverlies. In de Verenigde Staten worden hiervoor gegevens gebruikt van een groot nationaal onderzoek. Men selecteerde at random de helft van de deelnemers aan dit onderzoek (n = 5140) tussen de 20 en 69 jaar voor audiometrie. Men nam bij hen een vragenlijst af met vragen over diabetes mellitus, teveel blootstelling aan geluid tijdens het werkk of thuis, gebruik van bepaalde medicatie en rookstatus. Van deze selectie gaven 399 mensen aan dat zij diabetes mellitus hadden. Van de diabetespatiënten had 21,3% in meerdere of mindere mate gehoorverlies bij de lage en middenfrequenties versus 9,4% van de niet-diabeten (n = 4741). Bij de hoge frequenties (wijzend op ouderdomsslechthorendheid) vond men gehoorverlies bij 54,1% van de diabeten versus 32% van de niet-diabeten. In beide groepen kwam gehoorverlies vaker voor op latere leeftijd. De verschillen tussen diabeten en niet-diabeten hebben niet te maken met andere oorzaken, zoals te veel blootstelling aan geluid, roken of gebruik van bepaalde medicatie.
Een beperking van het onderzoek is dat er sprake is van zelfrapportage van de deelnemers. Er is daardoor onduidelijkheid over het precieze aantal patiënten met diabetes mellitus type 1 of 2. De onderzoekers gaan ervanuit dat het 90-95% diabetes mellitus type 2 betreft. Het onderzoek suggereert dat gehoorverlies een onbekende complicatie van diabetes kan zijn.
Misschien is het een idee om ook gehoorverlies ter sprake te brengen bij de diabetesjaarcontrole? Het zal ons dan vast wel ter ore komen. (JP)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

Bainbridge KE, et al. Diabetes and hearing impairment in the United States: audiometric evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999 to 2004. Ann Intern Med 2008;149:1-10.